"Raspad EU ne bi bio dobar scenario za male članice"

Nakon britanskog Bregzita i prestrukturiranja koji očekuju Evropsku uniju ona bi trebalo da ide u pravcu stabilizacije, ocenio je Janez Janša.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2016.

00:39

Foto: Thinkstock

Slovenački opozicioni lider je dodao da mogući raspad EU ili podele ne bi bili dobar scenario za male članice,

Za Sloveniju i male države u Uniji bilo bi najbolje da se EU stabilizuje i da se sačuva u obliku koji predviđa Lisabonski ugovor, ocena je bivšeg premijera Janše koji vodi najveću opozicionu stranku Slovenačke demokratske stranke.

"Dobro bi bilo da se EU razvija putem koji je zacrtan Lisabonskim ugovorom i da se širi, da se stabilizuje i područje Balkana, ali i evropsko susedstvo na istoku i u Sredozemlju", rekao je Janša za tv stanicu Nova24TV.

"Ako pak dođe do toga da se EU raspadne na nekoliko jakih država i njihove satelite u okruženju, i pretvori u neku vrstu regionalnog saveza, onda bi to i za nas bilo lošije rešenje", kazao je Janša, prenosi Hina.

Kao pretnju evropskoj sigurnosti Janša je naveo migrantske krize i "radikalni islam" povezan s terorističkim pretnjama, ali je ocenio da bi EU zajedno mogla imato dovoljno resursa i znanja da se tome suprotstavi i prevlada svaku buduću krizu ako ne dođe do unutrašnjih podela na grupe zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: