I DPS i opozicija zovu manjine na razgovore

Demokratska partija socijalista pozvala je manjinske partije na razgovor o formiranju skupštinske većine.

Izvor: Beta

Petak, 21.10.2016.

09:54

I DPS i opozicija zovu manjine na razgovore
Foto: Tanjug

Najavljeno je i da će opozicione partije uputiti inicijativu manjinskim partijama, koje su po izbornom rezultatu u poziciji da opredele buduću vlast.

Predsedništvo DPS je u četvrtak posle sednice saopštilo da je ta partija pozvala "tradicionalne koalicione partnere na dogovor... kako bi se obezbedila stabilna i funkcionalna vlast, što je garancija nastavka reformi i daljeg ispunjavanja obaveza iz evropske i evroatlantske agende, kao i ekonomskog razvoja i stabilnosti zemlje".

Koalicija Ključ, Demokratski front, Demokrate Crne Gore i Socijaldemokratska partija dogovorile su na sinoćnjem sastanku da iniciraju razgovore sa manjinskim strankama o formiranju većine i da im ponude mesto premijera u vladi, piše današnji podgorički Dan.

Na parlamentarnim izborima održanim u neđelju 16. oktobra, DPS je osvojila 36 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore. Opoziciji, koja ne priznaje rezultate izbora, pripalo je zajedno 39 mandata.

Bošnjaci su osvojili dva, Albanci jedan i Hrvatska građanska inicijativa jedan mandat. Đukanovićeva partija računa i na 2 mandata Socijaldemokratije, nastale cepanjem Socijaledmokratske partije Ranka Krivokapića, koja je sada u opoziciji.

Opozicija ne priznaje rezultat parlamentarnih izbora, jer smatra da je hapšenjem grupe od 20 državljana Srbije, noć uoči izbora, "stvorena atmosfera pokušaja državnog udara", što je "uticalo na izjašnjavanje građana". Opozicija traži da se ovaj slučaj do kraja rasvetli.

Opozicija do sada Državnoj izbornoj komisiji nije dostavila formalni prigovor na izborni proces.

Međunarodni posmatrači, EU i SAD su izbore okarakterisali kao "uglavnom regularne" i saopštili da očekuju formiranje vlade.

Izbori će biti ponovljeni na dva biračka mesta u Podgorici i Cetinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: