Dačić: Srbija se ogradila od priznavanja Kosova, a EU...

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija uvek vodila računa da ne pređe crvenu liniju koja bi značila priznavanje Kosova.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.10.2016.

21:52

Dačić: Srbija se ogradila od priznavanja Kosova, a EU...
Tanjug

On je naveo da se Srbija jasno ogradila od toga i kada je reč o Fondu za zapadni Balkan.

„Reč je o Fondu koji je inicirala Višegradska grupa koja ima svoj razvojni fond i koja bi po tom modelu predložila da se organizuje jedan fond koji bi pratio sve aktivnosti koje se inače rade na zapadnom Balkanu, koji bi pomagala Višegradska grupa“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je ta ideja pokrenuta 2012. godine i da se realizovala u skladu sa onim što je tad bilo primereno kada je reč o predstavljanju Kosova u međunarodnim organizacijama, a to je sa zvezdicom i fusnotom.

„Kosovo je predstavljeno asimetrično u odnosu na države, onako kako je regulisano odlukama naše vlade ali i onim što je dogovoreno u EU“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija na samom skupu dala interpretativnu izjavu kako bi se ogradila od toga da to neko može da protumači kao eventualno priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kako je objasnio, sve učesnice Fonda daju po 30.000 evra, Višegradska grupa daje 80.000 evra tako da je reč o nekoliko stotina hiljada evra.

To je više politička stvar, rekao je Dačić dodavši da pretpostavlja da se sada govori o tome da to eventualno ne bude protumačeno kao naše priznavanje nezavisnosti Kosova.

„U svakom slučaju to nije tako i Srbija se jasno ogradila od toga. Ja bih voleo kad bi sva dešavanja u svetu bila po tom modelu, ali nažalost sama EU polako odustaje od toga“, zaključio je Dačić.

Odbor Skupštine Srbije za spoljne poslove podržao je danas predlog da se ratifikuje sporazum o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan čiji je cilj jačanje veza i podsticanje evrointegracija Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, saopšteno je iz parlamenta.

Načelnik Odeljenja za Regionalne inicijative u Ministarstvu spoljnih poslova Pavle Janković rekao je u na sednici odbora da je sporazum izrađen po modelu Višegradskog fonda, sa ciljem da se na Zapadnom Balkanu pomogne razvoj odnosa sa civilnim društvom, akademskim strukturama i podstakne regionalna saradnja.

Svrha Fonda za Zapadni Balkan odnosi se na promociju tešnje saradnje ugovornih strana, jačanje međusobnih veza, podsticanje procesa evropskih integracija i zajedničko predstavljanje u trećim zemljama.

Sporazum je potpisan 2015. godine, a Srbija je tom prilikom uložila Deklaraciju, koja precizira da se njegovo potpisivanje ne može shvatiti kao priznanje nezavisnosti Kosova, već da je reč o teritoriji pod međunarodnom upravom i koja je sastavni deo Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: