"SAD koristile osiromašeni uranijum u Siriji i Iraku"

SAD su koristile granate s osiromašenim uranijumom u Siriji i Iraku minimum dva puta, kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

19:07

Foto: Thinkstock

Ona je ukazala na zajednički izveštaj jedne holandske NVO i Međunarodne koalicije za zabranu oružja sa uranijumom u kojem se izražava zabrinutost zbog toga što su SAD koristile zabranjeno oružje tokom intervencije u Iraku.

"Autori su došli do zaključka da je američka vojska prekršila spostvena pravila o upotrebi takvog naoružanja, jer su njime gađali mete na kojima nije bilo oklopnih vozila, uključujući ljudstvo neprijatelja i izlažući civlino stanovništvo", rekla je ona, prenosi TAS.

Ona je dodala da se te činjenice iz bliske prošlosti zapadni mediji zaboravljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: