Tramp uradio nešto što nijedan kandidat u istoriji nije?

Donald Tramp je u trećoj debati s Hilari Klinton napravio nešto što nijedan kandidat u američkoj istoriji nije: unapred je odbio da prihvati rezultate izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

17:41

Tramp uradio nešto što nijedan kandidat u istoriji nije?
Foto: Gettyimages

“Videću kad bude vreme. Držaću vas u neizvesnosti“, odgovorio je Tramp na pitanje voditelja koji je uzalud pokušavao da mu objasni da je mirna i dobrovoljna smena vlasti temeljno načelo američke demokratije.

Njegova rivalka Hilari Klinton dala je svoj komentar.

“Ovo je način na koji Donald Tramp razmišlja. To je smešno, ali u isto vreme zaista zabrinjavajuće. Mi imamo istoriju od 240 godina. Imamo slobodne i poštene izbore. Prihvatili smo rezultat i kad nam se ne bi svideo i moramo to očekivati od svakog na debatnoj pozornici tokom opštih izbora“, navela je Klintonova.

Kako piše “Atlantik“, Trampovo odbijanje osnovnih izbornih pravila je moguće najbizarniji i najneodgovorniji momenat ne samo njegove, nego bilo koje predsedničke kampanje.

Suočen s kritikama javnosti da je nadobudni “diktator u pokušaju“, Tramp je praktično prihvatio optužbu.

Da je Al Gor odbio da prihvati kontroverzne rezultate izbora 2000. u kojima mu je rival bio Džordž V. Buš, Amerika možda danas ne bi bila funkcionalna demokratija.

Ako Trampova pozicija postane uobičajeni stav – ako budući kandidati odbiju da prihvate volju naroda, to bi se moglo dogoditi.

Za Trampa će se ovaj komentar verovatno pokazati kao politički poguban, čak i više nego seksualne optužbe.

Svaki republikanac koji drži do svoje političke budućnosti, čak i oni koji učestvuju u svojoj kampanji, osudiće njegovu izjavu.

Trampov kandidat za potpredsednika Majk Pens već je obećao da će prihvatiti rezultat izbora, što je još jedna tačka njihovog razilaženja.

Središnja tema kampanje Klintonove bila je tvrdnja da Tramp nije dorastao predsedničkoj funkciji i da je pretnja američkoj demokratiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: