Nacrt zaključka EU: Sankcije za one koji podržavaju Asada

EU namerava da zauzme odlučniji stav o Siriji i upozori sve saveznike Bašara el Asada, uključujući i Rusiju, da bi mogli da se suoče s eventualnim sankcijama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2016.

12:23

Nacrt zaključka EU: Sankcije za one koji podržavaju Asada
Foto: Thinkstock

"Evropski savet osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, naročito Rusije, na civile u Alepu", stoji u nacrtu zaključka samita u koji je agencija AFP imala uvid.

Šefovi država i vlada, kako prenosi agencija, zahtevaju "hitno okončanje neprijateljstava i obnavljanje kredibilnog političkog procesa pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija".

U nacrtu dokumenta se dodaje da odgovorni za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava moraju da budu pozvani na odgovornost.

U odnosu na nacrt od srede, sada je ubačena još jedna rečenica o pretnji sankcijama.

"EU razmatra sve opcije, uključujući sankcije protiv pojedinaca ili organizacija koje podržavaju režim, ako se zlodela nastave."

Slična rečenica može se naći u izjavi šefova diplomatija EU koja je usvojena u ponedeljak, ali se pretnja sankcijama tu odnosila samo na sirijske državljane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: