Alep: Od jutros prekid vatre - već se čuje pucnjava

Prekid vatre stupio je jutros na snagu u Alepu, gradu na severu Sirije u cilju dostave humanitarne pomoći i odlaska civila i pobunjenika iz tog grada.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2016.

07:44

Alep: Od jutros prekid vatre - već se čuje pucnjava

Ipak, u oblasti predvidjenoj za humanitarni koridor u sirijskom gradu Alepu jutros su izbili sukobi i čuje se pucnjava, javila je agencija AFP.

Sirijska državna novinska agencija SANA je za ovaj napad optužila "terorističke grupe".

Prethodno je objavljeno da je humanitarna pauza, koju je objavila Rusija, stupila na snagu u sirijskom Alepu da bi se dozvolilo civilma i borcima da napuste grad

Rusija je objavila da će pauza trajati do najmanje do 16 sati i da postoji mogućnost da bude i produžena.

Sirijska vojska, s druge strane, ističe da će pauza trajati tri dana.

Kako je preneo AFP, sirijska vojska otvara osam koridora za prolaz više od 250.000 civila, zarobljenih u oblastima pod kontrolom pobunjenika, koji žele da napuste grad.

Dva koridora mogu da koriste pobunjenici koji su pozvani da polože oružje.

"Garantujemo bezbedan izlazak, spasite svoje porodice", poručuju iz sirijske vojske, preneo je Rojters.

UN smatraju da dužina trajanja pauze nije dovoljna da bi se dopremila pomoć stanovnicima koji su praktično od sredine jula pod konstantnom opsadom.

Ruski predsednik Vladimir Vladimir Putin izjavio je u Berlinu da će učiniti sve da primirje bude produženo. Ruska vojska navela je da bi to primirje trajalo 11 sati, dok je sirijska vojska pominjala prekid vatre od tri dana.

"Jasno smo izneli nameru da produžimo pauzu dok je god to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin.

On je to izjavio na konferenciji za novinare posle razgovora sa francuskim liderom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: