"Ima dokaza, prerušeni u policiju hteli da pucaju u ljude"

Postoje činjenični dokazi da je grupa uhapšenih državljana Srbije nameravala da organizuje nasilje krajem izbornog dana i izvrši teroristička dela u Crnoj Gori.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.10.2016.

20:44

Foto: Thinkstock

To je izjavio crnogorski specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Milivoje Katnić.

Katnić je u intervjuu podgoričkoj televiziji "Vijesti" rekao da je plan da se grupa obuče u uniforme crnogorske policije, da uđe u Skupštinu Crne Gore, pa da odatle, u određenoj situaciji, zapuca na građane, što bi, prema planu, izazvalo nasilje širih razmera.

Grupa je, prema objašnjenju Katnića, nameravala da "iskoristi narod, simulacijom da je napadnut od svoje policije".

Na taj način, prema objašnjenju Katnića, trebalo je da se "simulira" sukob policije i naroda. Postojala je namera da se oružje podeli i narodu.

Katnić je kazao da je u pomenuti teroristički plan bilo uključeno više "kriminalnih grupa" čije lokacije još nisu otkrivene.

"Postoje podaci da je više desetina osoba, značajno obučenih, infiltrirano u Crnu Goru", rekao je Katnić.

On je kazao da spisak osumnjičenih nije konačan i naveo da je Specijalnom tužilaštvu poznata kriminalna grupa iz Danilovgrada koja je trebalo da pomogne uhapšenima iz Srbije.

"Za sve što govorim imam dokaze", tvrdi Katnić.

On je rekao da je, pre nego što je grupa uhapšena, uspostavljena kontrola nad njima.

"Zaustavili smo da se oružje unese Crnu Goru", rekao je Katnić, navodeći da oružje ne prikazuju, jer nisu dozvolili da uđe u Crnu Goru.

"Trebalo je da uđe preko granice sa Albanijom. Oružje je uništeno", tvrdi Glavni specijalni tužilac Crne Gore.

Katnić je kazao da specijalno tužilaštvo radi najbrže što je moguće i da će brzo biti doneta optužnica.

"Verujem da će je sud potvrditi", rekao je Katnić.

On je izjavio da bi Crna Gora bila "zavijena u crno, kao nikad u istoriji" da je uspeo teroristički plan.

Takođe, naveo je Katnić, plan je bio da se slobode liši, "odnosno, kako se to u narodu kaže, zarobi premijer Milo Đukanović, "đe god da se nađe".

"Planiran je nezapamćeni užas, prolivanje krvi", rekao je Katnić, dodavši da je on obavezan da o tome obavesti građane Crne Gore.

"Saopštavam ovo i onima koji donose političke odluke, da me dobro shvate, Crna Gora bi bila zavijena u crno, kao nikad do tada", rekao je tužilac.

Terorističke aktivnosti, prema njegovom objašnjenju, trebalo je da počnu u 23h, tri sata nakon zatvaranja birališta u Crnoj Gori. Do tada bi se, kako je navodno bilo planirano, okupili građani ispred zgrade parlamenta i ta bi situacija bila iskorišćena za tobožnji sukob policije s narodom, tako što bi grupa koja bi predhodno ušla u Skupštinu, obučena u uniforme crnogorske policije, zapucala na građane.

Teroristički plan, kako je Katnić objasnio, bio je i da se prestretne i "likvidira" specijalna jedinica crnogorske policije, kad krene sa Zlatice (naselja gde je smeštena) pred Skupštinu, radi intervencije.

Katnić je kazao da postoje "nepobitni dokazi" o naoružanju grupe, o sredstvima veze i svemu drugome što čini osnovanu sumnju o terorističkom planu.

Te grupe za izvođenje terorističkih aktivnosti, prema rečima Katnića, veoma su "sofisticirane, obučene, vrlo opasne", a neke od njih još nisu locirane.

Komentarišući razne političke i medijske spekulacije o tome da je pomenti teroristički plan "spinovan" za izborne potrebe vlasti u Crnoj Gori, da je "naručen", da je vođa uhapšene grupe Bratislav Dikić "odglumio" teroristu, a da mu je plaćeno 100.000 evra, Katnić je rekao da njemu nije poznato da bi bilo koji političar imao takav interes.

On je, takođe, rekao da se "nije čuo" s premijerom Milom Đukanovićem u vezi sa ovim predmetom, da je o planu obavestio ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića, koji je, prema njegovim riječima, na osnovu toga pozvao građane da izborne rezultate čekaju kod kuće, da ne izlaze na ulice. Takav poziv je uputio i mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, a Katnić pretpostavlja na osnovu toga što ga je o svemu obavestio Danilović.

Odgovarajući na pitanje od koga je Crna Gora dobila prvu informaciju o postojanju pomenutog plana, Katnić je rekao:

"Informaciju smo dobili onako kako su je Crnogorci uvek dobijali, uz pomoć Boga i junačkog talika".

Komentarišući neke tvrdnje i da se on sam neprincipijelno poneo u ovoj situaciji, Katnić je izričito rekao da je upravo on koordinirao čitavu aktivnost, da je stvaranje kriminalne organizacije krivično delo u njegovoj nadležnosti, da je preduzeo sve radnje u skladu sa zakonom i da za sve on sam "preuzima odgovornost".

Da nije, kako je objasnio, preduzeo ono što je učinio, snosio bi istorijsku odgovornost.

Katnić je rekao i da je postojao predlog da se teroristički plan "pusti dalje", odnosno da se pomenuta grupa kasnije uhapsi, ali da je on sam procenio da bi to bio veliki rizik.

Policija i Agencija za nacionalnu bezbednost bili su servis Specijalnog tužioca, rekao je Katnić, naglašavajući sopstvenu ulogu u akciji hapšenja ; pomenute grupe.

On je kazao da za sve svoje tvrdnje i za mere koje je preduzeo, ima "čvrste dokaze". "U ovu priču ja ulažem svoj obraz i svoju čast", rekao je Katnić.

On je rekao da "pomoć Beograda", odnosno državnih službi Srbije u vezi s pomenutim teroristučkim planom, "ne bi mnogo koristila", ali je da "zvanični Beograd treba da ovo sagleda". Crnogorska vlada je od nadležnih državnih organa zatražila da u "maksimalno kratkom roku" dovedu do kraja predmet u vezi s hapšenjem grupe državljana Srbije na dan održavanja parlamentarnih izbora, u nedelju 16. oktobra.

To je, kako je saopšteno, potrebno učiniti da bi se zaštitila država Crna Gora i njeni nacionalni interesi.

U saopštenju se, takođe, navodi da će i premijer Milo Đukanović, "u skladu sa zakonskim ingerencijama, učiniti sve da ovaj slučaj bude doveden do kraja".

Vlada nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova, opozicionog predstavnika Gorana Danilovića za smenjivanje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića. Usvojen je zaključak Komisije za kadrovska i administrativna pitanja da, kako je saopšteno, podneseni predlog ne sadrži nijedan od zakonom propisanih razloga za smenjivanje.

Potpredsednik crnogorske vlade Milorad Vujović i ministri Goran Danilović, Budimir Mugoša i Boris Marić, koji nisu pripadnici vladajuće koalicije, glasali su protiv prihvatanja tog zaključka, dok je ministar Raško Konjević, predstavnik Socijaldemokratske partije, bio uzdržan.

Crnogorska policija je 16. oktobra uhapsila grupu od 20 državljana Srbije koji su, kako je saopšteno, nameravali da na kraju izbornog dana izazovu nasilje, radi proglašenja pobede opozicije na izborima. Grupa je, takođe, nameravala da liši slobode premijera Mila Đukanovića.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je ranije saopštio da "prikupljeni dokazi ukazuju na sumnju" da je pomenuta grupa imala terorističke namere.

Od 20 uhapšenih, 14 je zadržano u jednomesečnom pritvoru, a šestoro je pušteno kućama. Među uhapšenima je i bivši šef Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: