Koncert Inicijative Ne da(vi)mo Beograd na Trgu republike

Sedmi po redu protest inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" održava se na Trgu republike u Beogradu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.10.2016.

19:19

Koncert Inicijative Ne da(vi)mo Beograd na Trgu republike
Foto: Thinkstock

Pisac Marko Vidojković rekao je, pred početak protestnog koncerta da odobrenje vlasti da koncert bude održan tumači kao izraz dobre volje vlasti, ali je dodao da to i dalje ne znači da postoji ozbiljan dijalog sa građanima.

"Očekujem da će sutra vlast da nađe i uhapsi onoga ko je rušio u Hercegovačkoj, da će prekosutra da odustanu od 'Beograda na vodi', da će posle toga da uvedu besplatan javni prevoz, a da će zatim, pa ne znam, da uhapse sami sebe", rekao je Vidojković.

On je dodao da je održavanje koncerta, za koje se nekoliko dana nije znalo da li je moguće, "mali korak u protestu 'Ne da(vi)mo Beograd'".

Prvi su večeras nastupili "Kazna za uši", a zatim i "Prti bee gee", "Jarboli", "Liga Vega", "Fiš in oil" i drugi.

Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Marko Aksentijević rekao je da se antifašizam mora iznova potvrđivati delima i da se vrednosti antifašističke borbe građani ne smeju sećati samo na obeležavanju godišnjica.

"Moramo stati uz svakoga ko je ugnjetavan jer je drugačiji. Moramo stati jedni uz druge, jer će samo tako naš grad biti grad slobode, jednakosti i solidarnosti. Mi nemamo drugi grad i druge ljude koji će se za njega boriti", rekao je Aksentijević na protestnom koncertu Inicijative na Trgu Republike u Beogradu.

On je dodao i da antifašizam nije fraza koja se ponavlja na svečanim akademijama i skupovima na obeležavanju godišnjice oslobođenja, već borba da niko ne bude ponižavan i da su oni koji su se borili za oslobođenje Beograda od nemačkog okupatora borili i za "zdravstvo koje će primiti svakoga ko je bolestan i za bolje obrazovanje".

"Onaj ko negira te vrednosti, negira i antifašističku borbu. Onaj ko privatizuje obale i grad, ko državnim parama gradi luksuzne apartmane za bogate, a narod pretvara u siromašnu poslugu, ko raslojava društvo na one koji imaju sve o državnom trošku i na koje nemaju ništa zaslugom vlasti, onaj ko uništava i čini nedostupnim javno zdravstvo i obrazovanje i pretvara sistem socijalne brige u sistem ponižavanja pred šalterima ne može govoriti u ime antifašističke borbe", rekao je Aksentijević.

Posle njegovog govora ljudi okupljeni na Trgu Republike otpevali su pesmu "Ai Karmela" (Ai Carmela), a zapaljeno je i nekoliko baklji.

Policija obezbeđuje ovaj protestni koncert, a u Narodnom Pozorištu, preko puta trga počela je Svečana akademija povodom Dana oslobođenja, 20. oktobra 1944. u Drugom svetskom u ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: