Stefanović: Beograd je simbol želje za slobodom i životom

U Narodnom pozorištu je održana svečana akademija povodom 72 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2016.

23:51

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da je na antifašizmu zasnovana i moderna Evropa kojoj Srbija teži, te da je Beograd simbol želje za slobodom i životom.

Stefanović je rekao da su heroji naše zemlje nezaustavljivo oslobađali Beograd, te da su drugi želeli da budu gospodari Beograda i Srbije, ali da smo mi branili svoju nezavaisnost.

"Naš narod danas se bori za napredak u ekonomiji, za povećanje broja radnih mesta, za veću stabilnost i bezbednost, veći standard i bolji život", kaže Stefanović

Govoreći o oslobađanju Beograda, Stefanović je naveo da su u toj borbi veliki teret podnele sovjetske trupe, te da smo im na tome i danas zahvalni.

"Ova činjenica ne sme da bude izbrisana iz kolektivnog pamćenja našeg naroda. Ne treba je brisati iz moderne istorije, jer je na atifašizmu zasnovana i moderna Evropa kojoj Srbija teži", rekao je Stefanović, navodeći da je sloboda koju smo osvojili postala naša nepresušna inspiracija.

On je podsetio da je u maju predložio, a Skupština grada usvojila odluku da sovjetski heroji maršal Tolbuhin i general Ždanov ponovo dobiju svoje ulice u Beogradu.

Stefanović je svoje obraćanje završio rečima:"Slava herojima otadžbine i živela Srbija".

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao da su antifašizam i slobodarstvo ugrađeni u temeljne vrednosti EU, te da se tradicija antifašističke borbe, slobode i ljudskog dostojanstva u celoj Evropi baštini kao najveće blago.

Nikodijević je rekao da su se u delu naše domaće javnosti, međutim, pojavile sumnje, te da se sedam decenija posle rata otvaraju dosijei kvislinga i saradnika okupatora s namerom da ih neko pravda, revidira njihovu ulogu, pa čak i rehabilituje.

"Danas šaljemo jasnu poruku da nećemo dozvoliti revizuju istorije", rekao je Nikodijević i naveo se protiv zla zvanog fašizam moramo stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe.

Tokom protekle decenije, rekao je on, deo političke javnosti nije imao dovoljno sluha da nastavi tradiciju obeležavanja važnih događaja iz Drugog svetskog rata, te da se, kaže, nažalost dešavalo da su ti važni datumi iz istorije antifašističke borbe ignorisani i da su imena ulica narodnih heroja i veterana promenjeni.

Ipak, ističe predsednik Skupštine grada, u poslednjih nekoliko godina svedoci smo da se stvari zaista menjaju nabolje, da se uređuju groblja oslobodilaca, da se poklanja pažnja palim borcima i da se s ponosom prisećamo naše slavne prošlosti.

"Najveće stratište, logor Banjica, Jajinci, gde je streljano na desetine hiljada rodoljuba do pre nekoliko godina je bilo izletište bez dostojanstvenih znakova užasne prošlosti", rekao je Nikodijević i naveo da je danas to dostojanstven spomen park, koji svedoči o stradanjima i žrtvama.

Prema njegovim rečima, Beograd je bio važna tačka u rušenju fašističke Nemačke, a gubitkom Beograda i probijanjem Sremskog fronta, Nemačka je izgubila vojno uporište na Jugoistoku Evrope.

"Beogradska operacija predstavlja u istoriji jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu", rekao je predsednik Skupštine grada.

Svečanoj akademiji u prisustvovali su predstavnici Grada Beograda, Skupštine Srbije, Vlade Srbije, Vojske, verskih zajednica, strane diplomate, kao i članovi SUBNOR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: