LDP: Dačić-Vučićev megafon;Ružić: Kritike LDP ujed komarca

Lider Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović kritikovao je ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zbog načina na koji obavlja funkciju šefa diplomatije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.10.2016.

15:21

LDP: Dačić-Vučićev megafon;Ružić: Kritike LDP ujed komarca
Foto: Tanjug

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je potreban šef diplomatije koji će građanima objasniti šta se dešava u svetu, a ne onaj "koji vodi spoljnu poltiku baveći se građanima zemlje kojoj pripada".

"Dačić je problem za Vučića, a Srbija će imati još više problema ako se ispostavi da je Dačić povremeni Vučićev megafon", rekao je predsednik LDP.

Stavove lidera LDP o Dačiću odbacio je šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekavši da je to poltički marketing i posledica želje za prikupljanjem jeftnih političkih poena.

Jovanović je ponovio da Srbija više ne može da balansira u spoljnoj poltici između EU i Rusije i da mora da se jasno opredeli.

"Stalno balansiramo i stalno smo na brisanom prostoru i to je cena koju plaćamo za svoju navodnu neutralnost. Kada definišite svoju poziciju, onda se zna šta može od vas da se očekuje", rekao je on.

Po rečima Jovanovića, ako vlast Srbije misli da može da bude "i na jednoj i na drugoj strani", "završićemo bez razumevanja i jedne i druge".

On je rekao da Srbija, bez ikakvih emocija, treba da formuliše jasnu spoljnu politiku, zasnovanu na proklamovanoj politici evropskih integracija koja će se i sprovoditi.

Jovanović je rekao i da je interes Rusije da Srbija ostane "otvorena rana" u ovom delu Evrope i da iz sopstvenih razloga, jer je velika sila, povremeno pomaže Srbiju.

"Baš briga Putina i za referendum u Republici Srpskoj, i za Trepču u Kosovskoj Mitrovici... njegov interes je da Srbija ostane otvorena rana u ovom delu Evrope", rekao je on.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, odgovarajući Jovanoviću, rekao je da Vlada Srbije sprovodi odgovornu spoljnu poltiku.

"Srbija želi da postne članica EU, ali neće da kvari odnose s Rusijom", rekao je Milićević, dodavši da Beograd neće kvariti odnose ni s drugim tradicionalnim prijateljima, poput Kine.

Potpredsednik SPS Branko Ružić rekao je da je groteskno kada, kako kaže, stranka u nestajanju poput LDP-a deli moralne pridike i kritike SPS-u i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Ružić u pisanoj izjavi medijima poručuje da je, zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Srbije, premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Dačića, evropska budućnost Srbije zagarantovana, kao što je zagarantovano i očuvanje naših državnih i nacionalnih interesa.

"Upravo je SPS u koaliciji sa SNS dao glavni impuls procesu evropskih integracija koji je zacementiran strateškim, odgovornim i državničkim odlukama koje smo donosili, dok su bivše perjanice DOS-a to bezuspešno pokušavale skoro deceniju", naveo je Ružić.

Prema njegovim rečima, upodobljavanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa politikom EU je proces a ne gotovo rešenje i u tom procesu Srbija neće napraviti nijednu grešku.

“Mali političari se od onih velikih razlikuju po tome što ne razumeju širi kontekst međunarodnih odnosa, ne razumeju šta predstavlja dignitet sopstvene države i po tome što promovišu političke stavove u skladu sa kvantitetom žetona koje dobiju zarad nečijih tuđih interesa, a u korist svojih sitnosopstveničkih", kaže Ružić.

Dodaje da, dok Srbija radi u interesu svojih građanki i građana, ovakve nesuvisle kritike patuljastih stranaka imaće snagu ujeda običnog komarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: