Vulin: Srbija nikada nije bila na pogrešnoj strani

Ministar Aleksandar Vulin poručio je da nijedna generacija u istoriji našeg naroda nikada nije dala pogrešan odgovor i nije bila na pogrešnoj strani.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.10.2016.

12:37

Vulin: Srbija nikada nije bila na pogrešnoj strani
Foto: Tanjug

Vulin je, posle polaganja venaca na spomen groblju Oslobodiocima Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu, rekao da se danas praznuje oslobođenje i Beograd kakav volimo i kakvom se radujemo, ali da se sećamo onih koji su bili pre nas.

"Istorija Srbije je istorija neprekidne, ogorčene borbe za slobodu. Svaka generacija je bar jednom u svom trajanju morala da da odgovor da li je spremna da plati najvišu moguću cenu da bi bila slobodna i da bi postojala", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ni jedna generacija u istoriji našeg naroda nikada nije dala pogrešan odgovor i nikada nije bila na pogrešnoj strani sveta.

"Zato mi, njihovi potomci, ne smemo svojim životima da obrukamo njihovu smrt i da ih kompromitujemo. Ono što su generacije slobodara i boraca za slobodu učinile i izborile pre nas", poručio je Vulin.

On je istakao da naše pravo da živimo u slobodi ne sme nikada da bude potrto, kao i da ne smemo da dozvolimo da sloboda, kao najveća ljudska vrednost, bude izgubljena ili zaboravljena.

"Srbija je odavno, ne samo pre 72. godine, već stotinama godina ranije izborila svoje pravo da bude slobodna. Uvek je bila suočena sa velikim i moćnim koji su smatrali da ne može i ne treba sama da odlučuje o sebi i bira svoje prijatelje", rekao je Vulin.
Foto: Tanjug
On je dodao da su generacije u istoriji Srbije to pravo izborile i da mi pravo da sami odlučujemo o sebi nikada nećemo ni ustupiti, ni zameniti, ni izgubiti.

Vulin se upisao i u Spomen knjigu, gde je naveo: "Generaciji heroja, koji su izborili slobodu, zauvek zahvalni potomci. Da budemo dostojni njihove uspomene. Smrt fašizmu".

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da je danas veoma značajan datum iz naše istorije.

On je poručio da ne treba da se stidimo svoje slavne prošlosti i istinskih heroja koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, odnosno slobodu u kojoj danas živimo.

"Jako je važno da se svake godine podsećamo, učimo i obeležavamo datum iz Antifašističke borbe, zato što fašizam i danas nije umro, većse pojavljuje u drugim oblicima", rekao je Nikodijević.

Vence su položili i predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda, SUBNOR-a i udruženja građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: