Las Vegas spreman, noćas poslednja debata Hilari i Trampa

Američki predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton suočiće se noćas u poslednjoj, predsedničkoj debati.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

17:19

Las Vegas spreman, noćas poslednja debata Hilari i Trampa
Foto: Gettyimages

Ovo će biti treća debata trci koja se više bavi seksualnim skandalima i nekadašnjim imejlovima nego političkim stavovima i predlozima.

Debata u Las Vegasu je poslednja šansa republikanca Donalda Trampa da promeni smer trke u kojoj sve više zaostaje za svojom rivalkom iz Demokratske partije Hilari Klinton.

U večerašnju debatu Tramp i Klinton ulaze s različitim motivima pa se očekju i različit pristup. Tramp će verovatno ponovo agresivno krenuti na rivalku s optužbama o spornim mejovima dok je bila džavna sekretarka, bliskosti s Vol stritom i dugim spornim pitanjima iz njenih 30 godina u javnosti za koje tvrdi da nisu imale nikav pozitivan doprinos.

Klinton će verovatno krenuti defanzivno s povremenim provokacijama koje bi kao i prethodne dve debate trebalo da ometu tok Trampove argumentacije. Dosta zavisi i od toga za kakvu se strategiju opredelio njen štab - da li da do izbora 8. novmebra brani stečenu prednost ili da pokuša da poveća razliku čime bi odnela ubedljiviju pobedu, ali i pomogla svojim stranačkim kolagama u izborima za Kongres i Predstavnički dom za koje se glasa kad i na predsedničkim izborima.

Demokrate žele da Klinton predstavi pozitivnu viziju zemlje u trenutku dok se izbori vrte oko optužbi za seksualne napade i neiskrenost, dok republikanci kažu da Tramp treba da se fokusira na svoju populističku poruku protiv establišmenta i skrene pažnju s kontroverzi oko svog odnosa prema ženama i spora s drugim republikancima, navodi Vol strit džurnal.

Tramp je u prve dve debate ostavio relativno povoljan utisak dok je napadao Klitnon po pitanju međunarodnih trgovinskih sporazuma i ekonomskih pitanja, ali je ona uspevala da promeni ton razgovora napadima na rivalove poslove, odnos prema ženama i radikalne stavove o imigraciji.

I republikanci su svesni da njihov kandidat nije preterano disciplinovan i strahuju da bi opet mogao da nasedne na provokacije Hilari Klinton. "Svaki put kada ona baci udicu, on nikada ne razočara i uhvati se za nju", rekao je Maden.

Iako je večerašnja predsednička debata Trampova najbolja šansa da preokrene trku, malo je verovatno da će se to desiti. Vol strit džurnal navodi da politikolozi ocenjuju da će to biti težak zadatak pošto debate obično nisu prekretnica u predsedničkoj trci.

Uoči prve debate krajem septembra Tramp je malo zaostajao za Klinton, ali je njeno uspešnije veče u raspravi povećalo prednost, da bi se položaj Trampa dodatno pogoršao s pojavom video snimka na kojem kaže da može da nekažnjeno da seksualno spopada žene zato što je zvezda.

Pad Trampove popularnosti je nastavljen posle neubedljivog nastupa u drugoj debati i razvoja u skandalu sa seksualnim napadima pošto su se javile nove žene koje ga optužuju za napade u prošlosti. Na razliku u anketama između Trampa i Klinton nisu bitnije uticali ni neugodni mejlovi šefa njenog izbornog štaba Džona Podeste koje je objavio Vikiliks.

Ankete sada u Klinton u proseku daju prednost od preko sedam odsto, dok je kladionice daju oko 82 odsto šanse za pobedu.

Juče objavljena anketa Rojters/Ipsis daje Klinton prednost od četiri odsto, dok joj Blumbergova anketa daje prednost od devet odsto. Anketa El-Ej tajmsa, koja je Trampu dosad davala značajnu prednost, sada kaže da je trka izjednačena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: