"Osim Brčkog formirati distrikte Srebrenica i Stolac-Neum"

Predlog o "tri distrikta u Bosni i Hercegovini" nakon opštinskih izbora neformalno su pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz SAD, prenose mediji u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

13:34

Foto: Thinkstock

Agencija Fena je stupila u kontakt s predstavnicim međunarodne zajednice i političkim zvaničnicima istražujući o čemu je reč.

Kako se navodi, prema ponuđenoj zamisli, preustrojavanje Bosne i Hercegovine nakon izbora koji su ponovo izazvali nacionalne tenzije, trebalo bi da ide u pravcu stvaranja dva nova distrikta - pored Brčko Distrikta, formirali bi se distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum!

Distrikt Srebrenica pravnu, političku i društvenu podlogu, objašnjavaju Fenini sagovornici, nalazi u presudama Haškog tribunala, stresnim političkim prilikama nastalim nakon izbora i društvenom značaju vezanom za neophodni i zahtevni proces pomirenja.

"Srebrenica je opšte mesto nedeljivosti BiH i takvu opštost trebalo bi utvrditi posebnim pravnim i političkim statusom", smatra sagovornik iz jedne od ključnih međunarodnih organizacija koje deluju u Sarajevu.

Distrikt Stolac-Neum, s druge strane, poništio bi postojeći model za koji sagovornici tvrde da je "temeljno segregirajući, etnički ekskluzivistički i civilizacijski neodrživ".

"U principu, rešavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će smeru ići država BiH, ka integraciji ili etničkog dezintegraciji. Dodatno, distrikt u Hercegovini bi imao i pozitivan uticaj na razvoj demokratskih procesa u izborno zamrznutom i društveno podeljenom Mostaru. Izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum stvara neophodne saobraćajne uslove za realizaciju ove zamisli. Otvaranje kancelarije OEBS-a u Stocu uneće neku vrstu sigurnosti, ali tek na kraći rok", kaže diplomatski izvor.

Cilj ovakvog preustrojstva, dodaje, težio bi političkoj efikasnosti, a svoj osnov bi nalazio u pravednosti i demokratičnosti.

"Tri distrikta predstavljala bi ključne demokratske i multietničke tačke na obodu Bosne i Hercegovine. Distrikti na Savi, Drini i Jadranskom moru ojačali bi unutrašnju koheziju i ukupni demokratski kapacitet. Zapravo,to je rešenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država", navodi i dodaje da bi to bio "realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susede Bosne i Hercegovine".

Na pitanje koliko je takav scenario realan, kaže kako bi oduzimanje teritorije od entiteta i političkih elita koje teže secesiji i disoluciji predstavljalo težak zadatak, ali bi direktno doprineo pravnom i društvenom biću BiH.

"Svaki budući izbori ponovo će uneti nemir i zapretiti krizom u Srebrenici i Stocu, u krajnjoj konsekvenci - krizom u celoj BiH. Većinu u oba grada su činili Bošnjaci, imamo to u vidu. Distrikt Brčko je ostvario demokratski model dobrodošlice i razvoja za sve, dok Srebrenica i Stolac postaju mesta najreakcionarnijih balkanskih nacionalističkih i secesionističkih snaga", dodaje sagovornik.

Tragom ovih informacija agencija Fena je stupila u kontakt i sa izvorima u Vašingtonu. Ajla Delkić, direktorka Savetodavnog veća za BiH, veća koje deluje u američkom glavnom gradu - i, ne treba zaboraviti - distriktu. Delkićeva je potvrdila da se i u različitim vašingtonskim krugovima čulo za ovu inicijativu, da se o njoj i razgovara i razmišlja.

"Ideje su da se iznose, a onda se o njima i raspravlja. Ne treba ništa zabranjivati, posebno slobodno mišljenje. Ako se već raspravlja o sudskim presudama, referendumima, otcepljenjima i trećim entitetima, treba se raspravljati i o ovome. Meni se čini da ideja ima čvrstu podlogu i jedan novi model koji traži ozbiljnu pravnu i političku analizu. Mislim da je ona u duhu reformske agende i da je u skladu sa svim onim šta za Bosnu i Hercegovinu znače EU i NATO", kazala je za Fenu Delkićeva.

I ambasador BiH u Vašingtonu Haris Hrle potvrdio je da je upoznat sa ovakvim razmišljanjima.

"Predlog ne predstavlja stav vašingtonske administracije, ali Bosna i Hercegovina je iskra u oku velikom broju akademika, pravnika, političara. Svakako treba sačekati kraj izbornog procesa u SAD-u i videti da li iznesene ideje predstavljaju početne, akademske sugestije za nadolazeću američku administraciju. Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu sa evropskim principima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno", kazao je za Fenu ambasador Hrle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: