Insajder: Kriminal u fudbalu - država pokazuje svu nemoć

Novi serijal Insajdera "Svetsko prvenstvo u prevari" govori o korupciji u fudbalu - kako na globalnom, tako i na domaćem nivou.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

16:37

Insajder: Kriminal u fudbalu - država pokazuje svu nemoć
Foto: Insajder

Serijal će se emitovati svakog ponedeljka od 21 čas na TV B92, a prva epizoda je na programu 24. oktobra.

O koferima, kovertama, luksuzu i desetinama miliona dolara koji se kriju iza "bubamare" za B92.net govori autorka serijala Mirjana Jevtović.

Zašto su korupcija i kriminal u srpskom fudbalu javna tajna za običnog čoveka, a istovremeno tabu tema za zvaničnike?

Kriminal i korupcija u srpskom fudbalu postali su javna tajna baš zbog toga što država godinama pokazuje svu svoju nemoć da se se sa ovim kriminalom izbori. Godinama je fudbalskim funkcionerima prepušteno da rade u klubovima šta hoće, da sklapaju ugovore kakve žele, da pregovaraju o prodaji igrača na načine koji su često značili štetu za klubove, ali i za budžet. Svedoci smo finansijskog kolapsa u kojem su srpski fudbalski klubovi, a svedoci smo istovremeno da se kandidati za najviše pozicije u klubovima bore kao da je u pitanju borba na život ili smrt. Pa o čemu se radi? Radi se prevashodno o borbi za pozicije koje omogućavaju ulazak u svet nekontrolisane oblasti prodaje fudbalera. I to je tako godinama. Istraživanje Insajdera pokazalo je da najveće fudbalske legende u svetu mogu biti predmet istraga i optužnica, ali da je za to i u svetu bila neophodna politička volja, odnosno da niko nije jači od države ukoliko je ona spremna da pokaže svoju snagu. Po svemu što se dešava poslednjih godina fudbalu može se zaključiti da ta politička volja u Srbiji za sada ne postoji.

Ovo nije prvi put da se Insajder bavi fudbalom i onim što ga okružuje, ali je država dosad ostajala nema na probleme na koje ste ukazivali. Da li mislite da će sada biti drugačije?

Hapšenja fudbalskih funkcionera dešavala su se praktično paralelno sa emitovanjem prethodnog serijala Insajdera koji je na B92 emitovan početkom 2008, ali ono što je usledilo pokazalo je da državana nije spremna da ide do kraja. Svetlana Ražnatović priznala je krivicu i jedina je osuđena i to na godinu dana kućnog pritvora. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je abolirao Dragana Džajića. Imate danas paradoks da čovek koji je te 2008 pobegao iz zemlje zbog pokretanja krivičnih postupaka vodi Crvenu Zvezdu. Zvezdanu Terziću suđenje je u toku i on klub da kažemo vodi sa optuženičke klupe. Da li će sada biti drugačije nije pitanje za Insajder. Mi smo u poslednjih godinu dana istraživali sve mehanizme preko kojih su drzava a i budzet svih gradjana oštećeni kroz različite oblike izvlačenja novca iz klubova. Istraživali smo mnogo konkretnih primera i objasnićemo ulogu brojnih aktera. Insajder nije istražni organ, na nadležnim institucijama je da u okviru sistema kazne sve one koji su načinili štetu budžetu, pa tako i one koji su to činili u fudbalu.

Novi serijal se bavi korupcijom u fudbalu i na globalnom nivou, koliko posvećujete pažnje tome, a koliko situaciji u zemlji?

Naravno, mi smo pre svega fokusirali istraživanje na ovo što je se dešava u Srbiji. Prethodni serijal o kriminalu u fudbalu rađen je 2008. godine i zbog činjenice da se ništa suštinski nije promenilo, tj samo su se mehanizmi kroz koje kriminal ulazi u fudbal usavršavali, istraživali smo šta se sve dešava poslednjih godina u srpskom fudbalu. Osim toga još nakon emitovanja prvog serijala jedna od ideja je bila da vidimo šta se dešava u regionu, pa i u Evropi. U međuvremenu desilo se hapšenje najviših predstavnika FIFA u Cirihu i podizanje američke optužnice. Neverovatno je kako je to prošlo skoro nezapaženo u našim medijima. Vi kada čitate tu optužnicu u nekim trenutcima se pitate da li čitate triler roman, a zapravo u njoj je su opisani potpuno šokantni detalji o stvarnosti svetskog fudbala, o podmićivanju, reketiranju, pranju novca. Ukupno, cilje nam je da nakon celog serijala gledaoci imaju kompletnu sliku o svim detaljima ovoga što se dešava u svetu i u Srbiji i dajemo odgovor na pitanje da li je korupcija zapravo uhodani mehanizam funkcionisanja svih fudbalskih organizacija.

Da li su te dve ravni povezane, da li ćete otkriti neke direktne veze između globalne i lokalne korupcije?

U nekim segmentima jesu direktno, ali u nekim nisu uopšte. Korupcija se svuda dešava tamo gde ima mnogo novca a malo kontrole. Npr najveći novac u svetski fudbal ulazi kroz prodaju TV prava i sredstva koja plaćaju veliki sponzori za trakmičenja koja imaju ogromnu gledanost širom sveta. Optužnica koja je podignuta u Americi i istraga koja se vodi u Švajcarskoj tiču se pre svega zloupotreba u ovoj oblasti. U Srbiji je to sve drugačije, liga je neatraktivna, pa nema velikog novca. Klubovi žive od prodaje igrača i to je oblast u kojoj se dešavaju najveće zloupotrebe. Međutim sve ovo se ne bi dešavalo da je oblast uređena i kontrolisana, a kontrolu bi trebalo da vrše između ostalog i FIFA.

Možete li da otkrijete ko su neki od domaćih sagovornika u serijalu?

Insajder je odavno uveo pravilo da će se emisija emitovati čak i da nijedan sagovornik ne pristane da govori. Mnogi su mislili da će na taj način moći da spreče da se informacije objave. Mi prikazujemo dokaze i činjenice, i emisija ne zavisi od toga da li će neko pristati na intervju. U svetu fudbala, treba dodati, imate jednu specifičnost, a to je da vlada jedna vrlo stroga zavera ćutanja. Fudbalski funkcioneri su navikli da odgovaraju da naručena pitanja ili uvežbane komentare koji se tiču sportskih dešavanja. Svi koji su pomenuti u serijalu, tj oni koji su učestvovali ili bili svedoci događaja kojima se bavimo dobili su poziv da govore. Verovatno će mnogi od onih koji su pristali biti iznenadjenje za gledaoce

Insajder se do sada bavio domaćim temama, otkud odluka da se izađe iz tog okvira?

Insajder je uvek izlazio iz okvira Srbije. Za prethodni serijal govorio je Lenart Johanson bivši predsednik UEFA, ali brojni sagovornici koje smo snimali u Italiji govorili su o poznatom skandalu Kalčopoli koji je potresao ceo sistem fudbala u ovoj zemlji ali i šire. Kada smo radili farmaceutsku mafiju cela jedna emisija bila je posvećena ulozi Svetske zdravstvene organizacije i na koji način je farmaceutska industrija u svetu zaradila nakon proglašenje epidemije svinjskog gripa. Na koji način je srpski novac iznošen na Kipra tokom sankcija je još jedan serijal koji je sniman i na Kipru i u Norveškoj. Tako da izlazak iz okvira Srbije nije novost za nas Možda je ovaj put veći deo istraživanja posvećen dešavanjima u FIFA, ali to je rađeno i zbog toga što ono što se dešava u Srbiji može da bude do kraja jasno tek kad se opiše ta šira slika.

Nakon ovog serijala, šta možemo da očekujemo od Insajdera na B92?

Uvek radimo paralelno nekoliko velikih tema, za neke je potrebno mnogo vremena, za neke manje. Često radimo i teme koje polako sazrevaju godinama. Kada dođe vreme za novi serijal, najavićemo šta će to biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: