Zašto je mrkli mrak na ulicama Beograda

Jutarnja gužva u Beogradu i kiša nisu dobra kombinacija za saobraćaj, a stvar još više pogoršava činjenica da se ulična rasveta gasi i pre nego što svane.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

09:07

Zašto je mrkli mrak na ulicama Beograda
Foto: B92

Kako je tokom kišnog i mračnog jutra istakao Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, rano gašenje rasvete nije dobro sa aspekta bezbednosti.

Poslednjih meseci se u javnosti nekoliko puta pričalo o "jutarnjem mraku", iako je u julu gradska skupština usvojila izmene Odluke o javnoj rasveti.

Ta izmena ipak nije podrazumevala promenu "kalendara" i rasporeda paljenja i gašenja rasvete, već je uvela mogućnost da se vreme može promeniti u "samo vanrednim vremenskim uslovima, uz pisani nalog organizacione jedinice GU nadležne za poslove energetike".

"Nalog se dostavlja preduzeću za distribuciju električne energije i vršiocu komunalne delatnosti, o čemu će se sačiniti zapisnik, koji predstavlja osnov za obračun utroška energije", navodi se.

Kako se navodi u članu 9. izmenjene odluke, vreme uključivanja i isključivanja javne rasvete vrši se putem daljinske komande prema rasporedu vremena paljenja i gašenja rasvete, koji je sastavni deo Odluke.

Taj raspored je usvojen još pre 30 godina i, prema dostupnim podacima iz gradskog Službenog glasnika, zasad nije promenjen, iako se to moglo čuti u medijima.

"Stara odluka datira čak iz 1987. godine. To je bilo neverovatno s obzirom na klimatske promene od tog vremena. Takođe je bilo problematično što je ta materija bila regulisana skupštinskom odlukom. Odluka je promenjena tako što je Sekretarijatu za energetiku omogućeno da u skladu s novim klimatskim promenama dnevno daje naloge kada će se uključivati javna rasveta", rekao je u julu gradski menadžer Goran Vesić.

Svaki mesec je prema tom kalendaru podeljen na tri segmenta od po deset dana, a za sredinu oktobra važi sledeći raspored - rasveta se pali u 17h, a gasi se u 5.30h. Od 22. oktobra se rasveta pali 15 minuta ranije, a gasi 15 minuta kasnije, dok će početkom novembra sijalice biti upaljene u 16.30, a ugašene u 6h.

Prema meteorološkim podacima, u Srbiji je svanulo u 6.59h, a zalazak sunca je u 17.46h.

Inače, na Okanovićevu poruku na Tviteru je reagovao servis Beokom i poručio da je prijava prosleđena Sekretarijatu za energetiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: