Miščević: Bez izmene pregovaračke pozicije o poglavlju 35

Šefica pregovaračkog tima Srbije izjavila je na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije da nije bilo izmena pregovaračke pozicije EU o poglavlju 35.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.10.2016.

17:10

Miščević: Bez izmene pregovaračke pozicije o poglavlju 35
Foto: Thinkstock

Tanja Miščević je na insistiranje da pojasni izjavu direktora Kancelarije za KIM Marka Djurića da izveštaj Edite Tahiri ide u poglavlje 35, podsetila da se Srbija kada se usvajao okvir žestoko borila da prelazna merila za to poglavlje budu predmet dijaloga između Beograda i Prištine.

"Na to (Marko) Djurić aludira, da su neka od pitanja tada postala deo pregovaračke pozicije i mi smo se žestoko borili da objasnimo da tu treba da budu samo one stvari koje ne prevazilaze okvir dijaloga. Mislim da je na to mislio", rekla je Miščević.

Ona je ponovila da kriterijumi za poglavlje 35 nisu precizni i da to stvara užasnu frustraciju.

"I to rezultira time da nam mnoge stvari nisu jasne i da mnoge stvari stalno otvaramo i postavljamo pitanja, pre svega državama članicama i evropskoj spoljno političkoj službi", rekla je Miščević.

Prema njenim rečima, "nije sve u pregovorima u vezi sa Kosovom, da to jeste važno, ali da su unutrašnje reforme te koje pomeraju Srbiju".

Miščević je ponovila da je Srbija spremna da do kraja godine otvori poglavlja 5, 25 i 26.

Ona je izrazila očekivanje da će 2018. biti godina u kojoj će Srbija ostvariti proboj u pregovorima.

Skupštinski odbor za evropske integracije usvojio je danas izveštaj o pristupanju Srbije EU tokom predsedavanja Holandije, kao i za period jul-septembar 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: