"Najveća opasnost preti od Srbije"

Poslanik Skupštine Kosova iz redova Samoopredeljenja Redžep Seljimi rekao je da najveća opasnost Kosovu preti od Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

11:27

Default images
Foto: GettyImages

Kako je rekao, iz Srbije dolaze organizovani kriminal, korupcija i terorizam.

U intervjuu za prištinsku televiziju KTV, Seljimi je zatražio da se hitno povećaju bezbednosni kapaciteti Kosova.

"Srbija je u prednosti. Vidimo sever i srpske enklave. Mi ni Čaglavicu ni Gračanicu ne kontrolišemo. MUP Kosova nema pod kontrolom ni pripadnike Policije Kosova na severu", kazao je Seljimi.

On je kao primer naveo da su članove parlamentarne grupe za nadgledanje rada službi bezbednosti, koji su išli u posetu severu Kosova, u južnom delu preuzeli pripadnici policije sa severa, jer se "pripadnicima policije sa juga ne dozvoljava da pređu u severni deo".

Seljimi smatra da je situacija na Kosovu "slučajno mirna", a ne zbog toga što situaciju kontroliše policija.

"Policija Kosova nije bila u stanju da uhapsi jednog srpskog zvaničnika (Marka) Đurića. Onemogućili su vam hapšenje. Posle toga taj isti zvaničnik kaže: 'Takozvana policija je pokušala da me uhapsi, ali bez uspeha'. S druge strane, direktora policije za Mitrovicu hapsi policija Srbije. Kako vas, kao Vladu, nije sramota", kazao je Seljimi.

Prema njegovoj oceni, opozicija ne može da snosi odgovornost za bezbednosnu situaciju, već je to stanje posledica činjenice da je Kosovo "najkorumpiranija zemlja".

"Vi nas optužujete da dovodimo u opasnost bezbednost bacanjem suzavca, dok smo mi najkorumpiranija zemlja. Zemlja gde cvetaju prostitucija i organizovani kriminal. I vi nas optužujete zbog suzavca", kazao je Seljimi.

On je najnovija hapšenja članova pokreta Samoopredeljenje zbog napada suzavcem u Skupštini Kosova nazvao montiranim slučajem.

Zbog hapšenja u CG alarmirano i Kosovo

Kosovska obaveštajna služba ima informacije o Srbima sa Kosova uhapšenim u Crnoj Gori i ,bez obzira na to što je Kosovo u opasnosti od njihovog delovanja, spremna je da zajedno sa policijom predupredi svaki oblik provokacija, piše danas prištinski Zeri.

"Napad planiran da se dogodi u Crnoj Gori pre dva dana, u koji je bilo uključeno 20 Srba, od toga šest sa severa Kosova, alarmirao je ne samo Crnu Goru, već i Kosovo. Planiranje takvog napada u susednoj državi, za koji su osumnjičene osobe i sa Kosova uznemirilo je poznavaoce bezbednosnih pitanja", piše "Zeri".

Sama činjenica da na Kosovu ima takvih osoba zahteva povećanje mera sigurnosti, smatraju stručnjaci za oblasti bezbednosti, navodi list.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nije prihvatilo da dâ detalje ovog hapšenja i mera koje se preduzimaju, dok su predstavnici Policije Kosova sa severa zemlje izjavili da se planirani napad nije odrazio na sever Kosova.

Međutim, predstavnici Kosovske obaveštajne agencije kažu da nezavisno od toga da li je Kosovo ovim delovanjem u opasnosti, oni i policija imaju potrebne informacije da zaustave bilo kakvu vrstu provokacija.

Predsednik parlamentarne komisije za nadgledanje rada Kosovske obaveštajne agencije Hadži Šalja je rekao da je uznemirujući slučaj najavljenih napada na teritoriji Crne Gore u kome je trebalo da učestvuju i uhapšeni Srbi sa severa Kosova.

Šalja je kazao da je ta informacija izazvala veliko uznemirenje na Kosovu jer je po njegovoj oceni ruski uticaj počeo da se prostire u nekim državama regiona.

"Rusija pokušava da se ubaci putem svojih službi. To je uznemiravajuće ne samo za Kosovo već za region", kaže Šalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: