Jovanović: Izbori u CG uvek bili i borba za Srbiju

Ono što se dešavalo u poslednjoj izbornoj kampanji u Crnoj Gori imalo je manje veze sa Đukanovićem, a više sa Srbijom, navodi lider LDP Čedomir Jovanović.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

19:13

Jovanović: Izbori u CG uvek bili i borba za Srbiju
Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, poslednjih godinu dana ozbiljnim političarima je jasno da je Crna Gora definisala svoju budućnost.

„Ona će biti u Evropskoj uniji i biće u NATO. Pritisci kojima je bio izložen Đukanović, njegova stranka i njegova vlast, posebno u ovoj izbornoj kampanji, su zapravo velika poruka Srbiji“, ističe Jovanović.

Jovanović smatra da je Crna Gora zemlja koja je odmakla daleko u pregovorima sa Evropskom unijom - otvorili su 24 poglavlja, reformisali su svoj sistem bezbednosti u toj meri da su praktično postali punopravni član NATO.

„Svi ti poslovi u velikoj meri utiču i na budućnost Srbije. Neuspeh Đukanovića na nedeljnim izborima vratio bi čitav region u devedesete. Njegova konkurencija je podršku tražila ne u svom društvu, nego u Moskvi. Na podršku je naišla, ta podrška je bila u skladu sa interesima Rusije, a ti interesi su, nažalost, još jedanput direktno suprotni onome što je potreba građana Crne Gore. Zbog toga sam, vrlo jasno, prvo čestitao Crnogorcima na izborima, na onome što su tog dana uradili, i naravno čestitao i Đukanoviću zbog hrabrog liderstva i beskompromisne politike na tom planu“, navodi Jovanović.

Osim toga, on ističe da crnogorska opozicija „koja je oduvek gubitnička“ nikada nije priznavala izbore - ni '97, ni '98, ni posle 2000.

„Nijedne izbore nisu priznali, nisu priznali ni referendum. Uvek su posle izbora svoj poraz i neuspeh pravdali izgovarajući se na izborne neregularnosti. U Crnoj Gori je bilo dve hiljade posmatrača, Crna Gora je daleko otišla u primeni najnaprednijih standarda u oblasti izbornog zakonodavstva, i ponižavajuće je ono što danas moraju da gledaju i slušaju građani Srbije. Takvo laganje, kakvo je karakteristično za ovu zemlju u poslednja dva dana, a u vezi sa interpretacijom crnogorskih izbora, je, po mom mišljenju, ravno Miloševićevoj epohi. Zato apelujem na naše društvo da povede računa o onome što se desilo u Crnoj Gori, da na pravi način analizira sve događaje koji su pratili izbornu kampanju ili samo glasanje“, zaključuje Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: