"Burni" praznici: Kako je Narodni front oborio rekord

46 beba za 24 sata rođeno je prošlog petka na klinici Narodni front u Beogradu. To je istorijski rekord ovog porodilišta još od 1955. godine.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

20:44

Foto: Thinkstock

Toliko beba u jednom danu daje nadu za porast nataliteta u budućnosti.

Početak jeseni sa sobom doneo je i pravi bebi bum u beogradskom porodilištu Narodni front. Više od šezdeset godina u ovom porodilištu nije u jednom danu rođeno toliko beba kao prošlog petka.

“U petak je bilo zaista puno posla i ne sećam se da je nekada rođeno toliko dece kao što je bilo u petak. Rođeno je 46 dece, a bilo je 43 porođaja, tri para blizanaca su bila. Stvarno, ja sam preko 25 godina na ovoj klinici i ne sećam se da je bilo dana kada je bilo baš toliko porođaja”, navodi ginekolog Svetlana Janković Ražnatović.

Lekari kažu da su žene dolazile u talasima, a osoblje klinike je bilo na visini zadatka. Od 43 porođaja, 12 zena porođeno je carskim rezom. Klinika je, kažu zaposleni, bila prepuna porodilja.

Pedijatar neonatolog Tatjana Macut navodi da to znači da je bilo mnogo posla za njihovu ekipu, ali da su uspeli da sve savladaju i da su sva deca dobro.

“Napomenula bih da se mi zaista radujemo svakom novorođenom detetu, a ako je dete zdravo naš posao zaista predstavlja veliko zadovoljstvo. Ukoliko se rodi bolesno dete, a to se kod nas dešava jer smo klinika za lečenje patoloških trudnoća, pa možemo očekivati i po neku bolesnu bebu, zaista se trudimo da bebi priuštimo sve što njeno kliničko stanje zahteva”, ističe ona.

Zanimljiva je i činjenica da su bebe rođene u ovom periodu uglavnom začete u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

“Činjenice govore tako da su to deca koja su začeta tu negde početkom januara. U odnosu na sve prethodne godine, jeste - septembar, oktobar i novembar jesu meseci kada se uglavnom rađa više dece nego obično po svim mogućim statistikama i u svetu kao i kod nas”, dodaje Tatjana Macut.

Ovako veliki bebi bum u zemlji sa tako lošom demografskom slikom kao što je Srbija, uliva nadu da ce u narednom periodu možda doći do porasta nataliteta, a i pozitivnog pomaka u odnosu nataliteta i mortaliteta u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: