Kijev ljut zbog susreta kraljice i ruskog patrijarha

Ukrajinska ambasada kritikovala je englesku kraljicu Elizabetu Drugu zbog njene namere da se sastane sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom,piše Tajms.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

23:25

Kijev ljut zbog susreta kraljice i ruskog patrijarha
Foto: Gettyimages

Ambasadorka Ukrajine u Velikoj Britaniji Natalija Galibarenko izjavila je da je patrijarh Kiril „bivši agent KGB“ koji je podržao „rusku agresiju“, a poziv Elizabete Druge „rizikuje da legitimiše spoljnu politiku Rusije u očima celog sveta“.

Ona smatra da je „patrijarh zaštitnik interesa Kremlja“, navodi „Tajms“.

Patrijarh Kiril nalazi se u 40-dnevnoj poseti Velikoj Britaniji. Put se vremenski poklopio sa 300. godišnjicom prisustva Ruske pravoslavne na Britanskim ostrvima. Pri ruskoj carskoj misiji u Londonu 1716. godine pojavila se Uspenska parohija.

Tokom posete, patrijarh je osvetio najveći ruski hram u Londonu — Uspensku sabornu crkvu nakon rekonstrukcije i održao svetu arhijerejsku liturgiju. Svečanosti su prisustvovali arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi, princ Majkl od Kenta, koji je u srodstvu sa dinastijom Romanovih, i druge visoke zvanice, članovi parlamenta i ambasadori.

Takođe se očekuje da se patrijarh sastane sa kraljicom Elizabetom Drugom.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da je sastanak deo kraljičine dužnosti, kao poglavara anglikanske crkve i nazvali ga „opravdanim za priznavanje zajedničke istorije i veza“, piše „Tajms“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: