Bitka svih bitaka:Juriš na Mosul, situacija konfuzna VIDEO

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je počela operacija za oslobođenje Mosula. Pre toga iračka vojska lecima je najavila juriš na taj grad.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

14:43

Bitka svih bitaka:Juriš na Mosul, situacija konfuzna VIDEO
Foto: Tanjug

"Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", poručio je Abadi u obraćanju na državnoj TV stanici "Irakija".

Reporter "Skaj njuza" nalazi se nadomak Mosula u društvu snaga iračkih Kurda pešmerga. Potvrdio je da se od ranog jutra puca sa svih strana.

"Nalazim se u gradiću Bartela koji je udaljen svega nekoliko kilometara od samog Mosula. Situacija na borilištu je, blago rečeno, konfuzna. Puca se sa svih strana! Konstantno smo na udarima militanata Islamske države, pogotovo iz dva sela koja su ispred nas. Čini se da su džihadisti vrlo dobro ukopani..."

Nekoliko sati kasnije on se javio sa sličnim izveštajem.

"Napredak je minimalan. Bitka je počela pre zore, a u ovih nekoliko sati jedva smo se pomakli. To najbolje svedoči kakav je otpor ID. Problem su i mine koje su posejane širom bojišta. Takođe, džihadisti su zapalili velike količine nafte tako da se iza gustog dima mogu lakše kretati."

Reporter je potvrdio da su pešmerge već ušle u nekoliko sela i pronašli podzemne tunele koje su ID i ranije koristile.

"Kurdi su ušli u jedno selo, ali su se ekspresno povukli jer su primetili parkirano vozilo natrpano eksplozivom. Pričekaće vazdušne snage da to reše."

Dok se u predgrađu drugog najvećeg iračkog grada vode žestoke borbe, u samom gradu traju velike pripreme za ulične bitke. Izveštaji govore da militanti ID intenzivno kopaju rovove i podzemne tunele, na glavnim ulicama već su postavili brojne eksplozivne naprave, pripremili su bombaše samoubice, a rovove na ulazu u grad napunili su naftom koju nameravaju da zapale kada dođe vreme za to. Neki civili tvrde da su eksplozivne naprave postavili ispod mostova i na glavnim saobraćajnicama, a izvori za Rojters tvrde da su oko nekih četvrti postavili velike betonske zidove kako bi zarobili civile i posle ih koristili kao živi štit, prenosi Jutarnji.hr.

"Njujork tajms" piše kako ID neće imati problema samo sa iračkom vojskom, već i sa samim civilima koji su "namirisali krv" i polako pripremaju oružanu pobunu. Navodno su grad preplavili grafiti protiv ID, što je do pre nekoliko dana bilo gotovo nezamislivo. Međutim, džihadisti neće tako lako dozvoliti da se narod okrene protiv njih. Na zgrade su postavili snajperiste koji imaju dozvolu za pucanje čak i na najmanji znak otpora.

Jedan stanovnik Mosula preko Votsapa je napisao kako je video do zuba naoružanog osmogodišnjaka koji hoda ulicom i snima šta se događa oko njega.

"Džihadisti su toliko očajni da će i decu poslati u rat", napisao je...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: