EU Srbiji: Postepeno usaglašavajte spoljnu politiku

EU smatra da Srbija mora postići rezultate u reformama vladavine prava i borbi protiv korupcije, a postepeno mora usaglasiti svoju spoljnu politiku sa EU.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.10.2016.

23:25

EU Srbiji: Postepeno usaglašavajte spoljnu politiku

To se navodi u "Prioritetima zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU" koje su danas u Luksemburgu podržali šefovi diplomatija Unije.

Kako se navodi, ta obaveza predstoji Srbiji posle otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU.

"EU ohrabruje Srbiju da iskoristi pozitivan zamah napred i ojača zakonodavne reforme i njihovu punu primenu na ključnim poljima pravosudja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medija", stoji u dokumentu koji je ministrima EU podnela na razmatranje visoka predstavnica Federika Mogerini.

Posebna pažnja, kako se dodaje, treba da bude posvećena temeljnim pravima, uključujući "najranjivije" grupe i manjine.

U dokumentu se navodi da posle vanrednih izbora, na kojima je premijer Aleksandar Vučić dobio "jasnu podršku za politiku integracije u EU", nova vlada treba da se usredsredi na ključne reforme.

Takodje će biti važno da Srbija zadrži konstruktivan stav prema svim susedima i ostane angažovana u inicijativama regionalne saradnje, dok će EU i dalje pozivati Srbiju da se postepeno usaglasi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa Okvirom za pregovore EU o članstvu sa Srbijom", navedeno je u dokumentu.

Dodaje se da "proces normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine, odnosno dijalog uz podršku EU, mora biti u dobroj veri nastavljen tokom 2016. godine, a sporazume u dijalogu moraju sprovesti obe strane", što je važno za njihov napredak ka EU.

U "Prioritetima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU" ocenjeno je i da je na Kosovu došlo do velike polarizacije političkih snaga i da postoji opasnost od povremenog nasilja opozicije.

Navodi se takodje da je za sporazum o bezviznom režimu EU za gradjane Kosova nužno da vlasti u Prištini ratifikuju granični sporazum sa Crnom Gorom i postignu opipljivije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ministri EU podržali su i stav da Unija "usredsredi pažnju na dalju političku stabilizaciju i bezbednost" Zapadnog Balkana i podržava normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

EU će nastojati i da otkloni pretnje po stabilnost zbog političke polarizacije na Kosovu i u Makedoniji, uz podsticanje funkcionalne države Bosne i Hercegovine. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: