Čurkin: Ako se ukine veto u SB UN, onda će Amerikanci...

Ukidanje prava veta stalnih članica SB UN omogućiće SAD i njihovim saveznicima usvajanje skoro svih rezulucija koje im odgovaraju.

Izvor: B92

Nedelja, 16.10.2016.

08:52

Čurkin: Ako se ukine veto u SB UN, onda će Amerikanci...
Getty Images

To je izjavio ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

"U toj situaciji bi Amerika i njeni saveznici praktično uvek imali devet glasova za neku rezoluciju. Tako da bi bez prava na veto oni jednostavno stavili rezoluciju na sto i usvojili je", rekao je Čurkin u intervjuu za ruski kanal jedan, prenosi TASS.

Visoki komesar UN za ljudska prava Raad al Husein ranije ovog meseca je zatražio odlučne mere za prevazilaženje situacije oko sirijskog grada Alepa i sugerisao da neki kriterijumi treba da se usvoje za ograničavanje prava veta u SB UN.

Reagujući na to Čurkin rekao je da komesar UN za ljudska prava nije nadležan da govori o tom pitanju, dok je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da je pravo veta oruđe neophodno kako se ne bi "izgubila strateška ravnoteža u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: