CG: Viber i WhatsApp ugašeni; FB i Tviter "eksplodirali"

Agencija za elektronske komunikacije CG naložila je svim telekomunikacionim operatorima da isključe mogućnost korišćenja aplikacija Viber, WhatsApp i drugih.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.10.2016.

17:53

CG: Viber i WhatsApp ugašeni; FB i Tviter
Foto: GettyImages

Kako je navedeno ovi servisi su tokom dana upotrebljeni za neželjenu komunikaciju sa korisnicima.

Prema nalogu Agencije, operatori su dužni da sprovedu tu meru u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji predviđa da je komunikacije za potrebe direktnog marketinga dozvoljena samo uz prethodno pribavljenu saglasnost korisnika.

Mogućnost korišćenja servisa kao što su Viber i WhatsApp biće isključena dok Agencija posebnim nalogom ne odredi da se takva zabrana suspenduje.

Kompanije Crnogorski Telekom, Telenor i M:tel nisu ustupale podatke o svojim korisnicima i poštuju najstrože bezbedonosne standarde i procedure zaštite korisnika i njihovih podataka.

Uoči zatvaranja biračkih mesta u Crnoj Gori i nakon što je nadležna agencija naložila zaustavljanje Vibera i WhatsAppa, stranke, pre svega opozicione, i pojedinci su veoma aktivni na društvenim mrežama - Fejsbuku i Tviteru.

Opoziciona Velika koalicija Ključ je na svojoj Fejsbuk stranici pozvala gradjane da izadju i glasaju.

"Blizu smo cilja. Ostalo je još dva sata do prve demokratske i mirne promene vlasti. Ko još nije stigao da glasanjem za bolju i pravednu Crnu Goru da svoj mali doprinos velikoj pobedi slobodne Crne Gore, pozivamo ga da to učini", navodi se u postu ove koalicije i dodaje:

"Glasajmo, uprkos jadnim i providnim naporima DPS-a da nas sve zaplaši. Uzalud im je. Idemo napred sa osmehom, uvereni u svoju snagu. Slobodna Crna Gora je nezaustavljiva".

Opozicioni Demokratski front je reagujući na nalog da se ugase mreže Vibera i WhatsAppa poručio gradjanima da je činjenica "da DJukanović i DPS pokušavaju da u Crnoj Gori zavedu diktaturu", te da su to jasni znači da je DPS izgubio na izborima. "Ovako diktatori reaguju kada su svesni da su gotovi", navodi se u postu Demokratskog fronta.

Istovremeno, samo u posljednjih dvanaest sati, sprečeno je više od milion i dvesta hiljada hakerskih “udara” na crnogorski portal CdM.

"Naš portal napadaju grupe iz Francuske, Italije, Finske, Rusije i Sjedinjenih Američkih država. Ipak, to što je CdM opet od rane zore na neprestanom udaru hakera koji žele nas da spreče da radimo svoj posao, odnosno - vas na vreme i precizno da informišemo, ne znači da nećete moći da dobijete sve informacije koje vam trebaju tokom izbornog dana", navodi se, izmedju ostalog, na ovom portalu s porukom da u slučaju da se obaranje ponovi, biće vidljivi na Fejsbuku i Tviteru.

Tokom dana hakovani su i portali sajt5 i DPS-a. U Crnoj Gori danas se održavaju parlmentarni izbori a mnogo nepravilnosti zabeležene su tokom glasanja u toj zemlji.

Pročitajte još:

Policija CG: Uhapšeno 20 državljana Srbije / VIDEO

CG: Uhapšena paravojna grupa, vođa Bratislav Dikić

"Grupa iz Srbije planirala lišavanje slobode Đukanovića"

Ministar policije CG: Ko me zaobilazi sa informacijama?

Strani mediji o hapšenju u CG: Nadmetanje Zapada i Rusije

Izbori u CG: Incidenti, hakerski napadi, nestanci... VIDEO

Amfilohije: Da ne bude prolivene suze, a kamoli kapi krvi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: