Crna Gora - izbori oko kojih se lome Zapad i Rusija

U Crnoj gori je predizborna tišina uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

16:29

Crna Gora - izbori oko kojih se lome Zapad i Rusija
Foto: Thinkstock

Na izborima učestvuje 17 lista, a procene su da će ovo biti jedni od neizvesnijih izbora koje očekuju naše komšije.

Borba za nastavak evroaltanskog puta ili približavanje Rusiji? Spolja politka u fokusu izborne kampanje ne samo vlasti već i opozicije.

Pozvanaoci prilika kažu da se odavno nije desilo da se kroz jedne izbore u regionu prelamaju zaoštreni odnosi Rusije i Zapada.

“Interes Zapada je da blokira prodor ruskog uticaja. Interes Rusije je da obezbedi da se vrati, osnaži svoje interesne sfere na Balkanu a jedan od njih je od tih fokusnih tačaka ruksog interesa je Crna Gora, uz RS i Srbiju prema tome zato i dobijamo tu međunarodnu dimenziju ovih izbora”, naveo je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

“Očoigledno je da postoji podrška Rusije crnogorskorskoj opozciiji i ovo je možda jedan od pokušaja da se na samom kraju procesa atlanskih integracija CG, pristupanja NATO taj proces ako ne uspori, onda zasigruno zaustavi. U tom smislu postoji neka vrsta potencijalnog očekivanja zvanične Moskve da do promene vlasti u CG dođe”, rekao je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Posle dve i po decenije na vlasti sutrašnje izbore mnogi vide kao jedan od većih ispita za Đukanovića i njegovu demokratsku partiju socijalista, možda i najveći posle proglašavanja nezavisnosti.

“Kao i sve države CG se suočava sa problemima još uvek nedovršene tranzcije i DPS je pred tim izazovima stalnih ocenjivanja uspešnosti ekonomskih i svih drugih reformi, Tako da u tom smislu i dolazi do togh variranja u broju glasova 3 04 ali očekujem da će pojedinačno DPS biti najjača politička partija”, dodao je Dragan Đukanović.

“Ukoliko opozicija pobedi može da dođe do veoma ozbiljnih promena spoljnoplitičkim geostrateškim u pozicioniranju CG, ukoliko Đukanović zadrži vlast onda nema potrebe da bilo šta menja. To su odluke koje je njegeova vlast već i donela”, naveo Jakšić.

Procena je da je ovo bila jedna od najskupljih izbornih kampanja vođenih u Crnoj Gori. Stranke su pored novca iz budžeta, prikupile tri puta više novca iz privatnih izvora nego za izbore 2012. godine. Zbog sumnje da je izborna kampanja nekih stranaka ilegalno finansirana iz inostranstva specijalni tužilac za organizovani kriminal provera donacije strankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: