FHP: Oslobođenje Šinika novi propust Tužilaštva i suda

Fond za humanitarno pravo navodi da odluka Višeg suda da Gorana Šinika oslobodi optužbe za ratni zločin novi propust u radu Tužilaštva za ratne zločine i suda.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

14:41

FHP: Oslobođenje Šinika novi propust Tužilaštva i suda

Viši sud oslobodio je juče nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske Gorana Šinika optužbi da je u vreme oružanih sukoba Armije BiH i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik Vojne pošte Gradiška u blizini deponije ubio civila Marijana Višticu.

U obrazloženju presude sudsko veće navelo je da nema dokaza da je okrivljeni izvršio krivično delo za koje se tereti.

"Ovakva presuda je bila neizbežna posledica optužnice neutemeljene na ubedljivim dokazima", naveo je Fond.Prema Fondu, odgovornost za takav epilog snose kako Tužilaštvo, odnosno zamenica tužioca Snežana Stanojković koja je optužnicu podigla, tako i veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koje je optužnicu potvrdilo, a da nije prethodno svestrano analiziralo sve predložene dokaze.

"Poslednja u nizu presuda jasna je posledica odsustva strategije Tužilaštva i pokušaja da se to prikrije podizanjem što većeg broja optužnica, bez obzira na njihov ishod", naveo je Fond i upozorio da se vreme i resursi predugo troše na suđenja koja ne doprinose utvrđivanju činjenica iz prošlosti, a žrtvama i njihovim porodicama umesto pravde i satisfakcije donose dodatnu traumu i poniženje.

Tužilaštvo je Šinika teretilo da je 2. septembra 1992. godine u Bok Jankovcu u opštini Gradiška u blizini deponije ubio civila Marijana Višticu. U optužnici se navodi da je Šinik u blizini mosta na Savi Višticu izveo iz autobusa, sa njim se odvezao do Bok Jankovca i tamo ga ubio.

Vištičino telo je narednih dana pronađeno na obali Save.

Šinik je na suđenju negirao izvršenje krivičnog dela, tvrdeći da nije poznavao Višticu i da se u njegov stan uselio tek kada mu je to odobrio direktor firme koja je bila vlasnik stana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: