Ker Lindzi: Spustite loptu, ne odgovarajte Hrvatskoj

Istraživač na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Džejms Ker-Lindzi izjavio je da je pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske iznenađujuće i zabrinjavajuće.

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2016.

12:14

Ker Lindzi: Spustite loptu, ne odgovarajte Hrvatskoj
Foto: Thinkstock

Osim toga, on je Srbiji preporučio da ne odgovara na nacionalističke poteze u Hrvatskoj.

"Ne upuštajte se u tu igru, jer ćete biti na gubitku", ocenio je Ker Lindzi u razgovoru s novinarima u organizaciji portala Juropijan Vestern Balkans i Fridrih Ebert fondacije.

On je rekao da Hrvatska više doprinosi nacionalističkim tenzijama u odnosima, ali da i Srbija nosi deo odgovornosti, a kao značajan primer nepotrebnog povećanja napetosti naveo je obeležavanje godišnjica vojne operacije Oluja iz 1995, koja se u Hrvatskoj slavi kao dan pobede u borbi za nezavisnost, a u Srbiji obeležava kao dan proterivanja više od 200.000 Srba.

"Oluja svake godine postaje sve značajniji događaj", rekao je Ker Lindzi, uz ocenu da je to zabrinjavajuće.

Ovaj stručnjak za Balkan rekao je da razume potrebu Srbije da se priznaju stradanja Srba i da se to obeleži, ali da nije neophodno da se organizuju višečasovni skupovi pred kamerama i da se zvaničnici utrkuju u tome ko će biti veći patriota.

"I u Zagrebu bih isto govorio. Pitao bih čemu taj trijumfalizam", rekao je ovaj stručnjak za Balkan, uz ocenu da se u Hrvatskoj Oluja ne obeležava, već slavi.

Rekao je da to suštinski pogoršava situaciju i izrazio nadu da će sada, sa novom vladom Hrvatske, situacija biti bolja.

"Mada je šteta već učinjena", dodao je on.

Naveo je da je za Srbiju dodatni problem to što Hrvatska može da utiče na odluke EU u vezi sa pristupanjem Srbije, odnosno da blokira Srbiju na putu ka EU, kao što je i Hrvatsku izvesno vreme blokirala Slovenija.

Ocenio je da se u Hrvatskoj nacionalističko ponašanje pogoršava od pristupanja EU, kao i da je i od zvaničnika u Nemačkoj, što ne bi očekivao, čuo da Hrvatska nosi veliki deo odgovornosti za pogoršanje odnosa, ali da odnosi na zapadnom Balkanu trenutno nisu u vrhu agende EU zbog problema u samoj Uniji.

Kao pozitivan primer u regionu naveo je razvoj odnosa Srbije i Albanije, ukazavši da su i na Beogradskom bezbednosnom forumu koji se održava u Beogradu premijeri Srbije i Albanije otvoreno razgovarali.

Naveo je da je svestan da ima problema, ali da je trend dobar.

Na pitanje o krizi u odnosima sa Prištinom zbog odluke kosovskih vlasti da preuzmu kontrolu nad kombinatom Trepča, Ker Lindzi je rekao da to jeste važno pitanje, ali da ne treba preuveličavati taj problem.

"Krize su deo mirovnog procesa. Uvek ima kriza", ocenio je Ker Lindzi, dodajući da je dobro da se dijalog nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: