"Plenković kritikovao Ruse zbog Krima i pisao o Šešelju"

Budući hrvatski premijer Andrej Plenković u bliskoj prošlosti je žestoko kritikovao politiku Moskve prema Ukrajini, ali se bavio i “srpskim pitanjima”.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

08:15

Tanjug

Plenković je popularnost u Ukrajini stekao nakon što je postao predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za tu zemlju, nedugo nakon ruske aneksije Krima, kad je cela Evropa pričala isključivo o ukrajinskoj krizi, a evropski parlamentarci bili koncentrisani na postizanje mira.

Ludilo za hrvatskim evroposlanikom, pričaju za “Globus” dobro upućeni izvori, jedno je vreme u Ukrajini bilo toliko jako da su se mnogi bojali kako će ga Rusi, u trenutku dok su radili popis evropskih političara kojima zabranjuju ulazak u svoju zemlju, sasvim sigurno staviti visoko na tu listu.

“Ipak, to se na kraju nije dogodilo usprkos dosta oštrim izjavama koje je Plenković tada davao protiv ruske politike, pogotovo kad je u pitanju bila aneksija Krima. No, one koji ga bolje poznaju to nije iznenadilo jer, koliko god Plenković u svojim izjavama o ukrajinskoj krizi bio oštar, uvek je pazio da ne ode predaleko i ‘igrao na sigurno’”, rekao je izvor “Globusa”, a prenosi “Jutarnji list”.

Dodaje se da nije planirao da se posveti unutrašnjoj politici, niti je računao da će sada preuzeti HDZ, kao ni na to da Tomislav Karamarko ruši vladu Tihomira Oreškovića.

”Njega su iz Zagreba uvek pritiskali da se češće izjašnjava o domaćoj političkoj situaciji, od čega je on zazirao, ali je pronašao način kako da se obrati biračkom i stranačkom telu, otvarajući teme vezane za Srbiju i BiH. Plenković je pokretač Rezolucije o Šešelju kojom je terao srpski politički vrh da se izjasni da li podržava ili ne Šešeljevu retoriku nakon njegovog izlaska iz haškog zatvora”, naveo je za “Globus” ”jedan evroparlamentarac”.

Dodaje se i da je Plenković redovno upozoravao na potrebu poboljšanja položaja manjina u Srbiji, kao i na nužnost preispitivanja “hibridne regionalne nadležnosti Srbije za ratne zločine na susedne države”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: