Novinar "Narodnih": Ne odustajem od štrajka glađu

Novinar dnevnika "Narodne novine" Jovica Vasić nekoliko dana štrajkuje zbog neostvarenih radnih prava ispred Policijske uprave u Nišu.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

17:44

Default images
Foto: Thinkstock

On je izjavio da neće odustati od štrajka.

"Sedam dana kod kuće nisam uzimao hranu kako bih pripremio organizam za ovaj štrajk ispred Policijske uprave u Nišu koji sam započeo pre pet dana. Nisam tempirao štrajk za vreme kada su Vlada i premijer Vučić u Nišu, niti sam tražio prijem i razgovor sa premijerom", rekao je danas novinar niškog dnevnika Jovica Vasić, a preneo UNS.

"Čak i ako klonem i stignem do bolnice i tamo ću odbijati hranu", rekao je Vasić koji štrajkuje jer je, kako navodi, "doveden do prosjačkog štapa" i "godinama radi u ropskim uslovima".

On štrajkuje s natpisom na grudima i leđima "Štrajk glađu protiv zaštitnika lopova i derikoža".

Vasić u "Narodnim novinama" radi 22 godine, a kako je naveo, u štrajk je stupio "zbog položaja novinara" i "inspekcije rada koja ne reaguje na njegove dopise o radu na crno u ovom niškom mediju".

Vasić je naveo da je njegov štrajk protest protiv državnih inspekcijskih i drugih organa koji "očigledno štite vlasnika niškog dnevnika 'Narodne novine' Vitka Radomirovića.

Radomirović je postao vlasnik ovog lista pre jedne decenije, a kako kaže Vasić, od tada "novinare i ostale radnike i u drugim medijima čiji je vlasnik (RTV Belami, TV Soko Banja, TV Blace i novine Sloboda u Pirotu i Timok u Zaječaru) ;drži u robovlasničkom položaju, bez ikakvih prava, ugovora o radu, pa i prava na sindikalno organizovanje".

"Kada je Radomirović kupio Narodne kao jedan od sindikalnih aktivista kažnjen sam raspoređivanjem na mesto lutajućeg dopisnika po regionu. Plata mi je i tada i sada 22.300 dinara, a dobijam poruke da mogu ostati i bez tih para i bez posla. Bio sam svestan da će otkaz biti siguran gazdin odgovor ukoliko stupim u štrajk", naveo je Vasić.

On je naveo da ga iz dana u dan obilaze kolege, donose cigarete i vodu, ali da nema kolega iz "Narodnih novina" jer se "očigledno plaše da ne izgube i crkavicu koju imaju" trpeći samovolju svog gazde Vitka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: