"Ovde se takmičimo da sve bude što dramatičnije"

Odnosi Albanije i Srbije su bolji nego ikada, Srbiju gledam sa mnogo simpatija i cenim napore Aleksandra Vučića da se uklone nasleđa animoziteta, kaže Edi Rama.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

16:56

Premijer Albanije je u Kažiprstu B92 rekao da je neophodno da se na ovim prostorima razume da je vlast mehanizam za stvaranje boljitka.

"Ubeđen sam da bi trebalo da svi shvatimo da što je bolje drugoj zemlji, to će biti bolje svima u regionu. Potrebno je da izvučemo prave lekcije iz istorije. To važi za sve", rekao je Rama.

Kako je rekao, problemi bi morali da se rešavaju hladne glave, pa to važi i za situaciju oko Trepče.

"Na ovim prostorima imamo tendenciju da dramatizujemo stvari i da se takmičimo da sve bude što dramatičnije. Ne, Trepča je pitanje koje se mora rešavati hladne glave. Ne verujem da je to nešto što bi trebalo da pogađa crkvu, da se time bavi patrijarh. To nije pitanje koje bi trebalo smatrati opasnim, nečim što bi nas sprečilo da idemo dalje", rekao je Rama.

On je ponovio da smatra da je Trepča rudnik na Kosovu i da je samim tim "pravo građana Kosova" da raspolažu njime.

"Ekonomska logika bi trebalo da odluči kakva će biti budućnost, Naravno da je to pitanje osetljivo i ja to razumem, ali se mora rešavati na zreo način i potrebno je izbeći da se ono tretira kao neki veliki mit", rekao je Rama.

Na pitanje o njegovoj izjavi u Beogradu da bi Srbija trebalo što pre da prizna Kosovo, Rama je rekao da smatra da je "najviši oblik političkog takta govoriti istinu".

"Potrebno je podeliti sa sagovornicima ono što mislite i pristojno nastaviti razgovor koji se možda neće završiti saglasjem. Ipak, osnovno načelo bi trebalo da bude da se na kraju složimo da se ne slažemo", rekao je Rama i odbacio poređenje sa "slučajem dron".

Kako je rekao, prošle su dve godine od tog "neverovatnog događaja" i između Srbije i Albanije su mnoge stvari otišle napred.

"Naši odnosi imaju potencijal da budu još bolji. To što su bolji nego ikada nije veliko iznenađenje jer ih 70 godina nije bilo, ali ne samo da danas razgovaramo, već idemo napred", rekao je Rama.

Rama je pozvao Srbe i na letovanje u Albaniji i izrazio nadanje da će se auto-put završiti što pre, a govorio je i o svojoj knjizi "Žrtvovanje" koju je objavio Samizdat B92.

"Ne znam koliko će ona pomoći, to je na čitaocima da kažu. Ali mislim da je korisno komunicirati na svaki mogući način. Što više to budemo radili, to ćemo se bolje razumeti", rekao je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: