Stratfor: EU se deli oko Rusije, sve sile žele Balkan

Evropska unija, SAD i Rusija će idućih meseci i dalje iskazivati interes za razvoj na Balkanu, a u Bosni "zasad ostaje sukob niskog intenziteta".

Izvor: Beta

Petak, 14.10.2016.

13:05

Stratfor: EU se deli oko Rusije, sve sile žele Balkan
Thinkstock

To navodi američki institut za strategijske prognoze Stratfor u proceni zbivanja u svetu u poslednjem tromesečju ove godine.

"Posle kontroverznog referenduma u Republici Srpskoj koji je Ustavni sud BiH doveo u pitanje", dodaje Stratfor, "pripreme za dalje poteze bosanskih Srba u cilju jačanja njihove autonomije na uštrb federalnih ustanova će izazvati zategnutosti među etničkim grupama te zemlje".

"To će zasad ostati sukob niskog intenziteta, ali će odbrana srpskog stava od strane Moskve i moguća etnička trvenja", smatra američki institut, "Rusiji otvoriti novi manevarski prostor u njenim pregovorima s Amerikancima i Evropljanima".

Stratfor navodi da Evropska unija kreće u temeljitu raspravu o svojoj polici prema Rusiji, "što će odslikati unutrašnje podele unutar EU" oko odnosa s Moskvom i izazvati oštre rasprave oko toga šta uraditi kad je reč o sankcijama Rusiji. Svetska ekonomija ostaje slabašna, dodaje se u analizi i kaže i da će "SAD, i dalje jedina svetska super-ila, izabrati novog predsednika na izborima koji će više nego ikad oblikovati spoljnu politiku SAD".

"Razlog je što u pristupu dvoje kandidata postoje oštre razlike, a oba kandidata su saglasni da SAD moraju očuvati svoju hegemoniju, mada se ne slažu oko toga kako to postići", objašnjava Stratfor.

Jedan kandidat, dodaje se, "smatra da SAD moraju igrati onu ulogu u svetu kakvu su nasledile od kraja Dugog svetskog rata i to onu kojom su efikasnije sprovodile svoju moć kroz savezništva, povezanost u svetskoj trgovini i selektivne intervencije".

Drugi kandidat, ističe američki institut, podržava "oslanjanje na sopstvene stvari u odnosu na globalizam, uz stav da SAD i njihovi saveznici moraju da brane sopstvene interese umesto da nepotrebno sebi vezuju ruke bezbednosnim 'kišobranima' i svetskim trgovinskim paktovima".

Za svetske igrače, poput Rusije, navodi se u analizi, "preostali meseci ove godine će biti iskorišćeni za pripremu pregovora s budućim američkim predsednikom".

"Ruske vođe shvataju da s Obamom, koji se sprema da ode, ima malo izgleda za nagodbu u poslednji čas oko Ukrajine ili Sirije", primećuje Stratfor i dodaje da će Rusija u Ukrajini delovati na smanjivanje sukoba na istoku i nastojati da od EU izdejstvuje smanjivanje sankcija.

"Moskva za uzvrat očekuje da Ukrajina učini ustupke, mada Kijev nije pod dovoljno snažnim pritiskom da tu kapitulira, pregovori će se nastaviti", navodi tratfor.

U Institutu smatraju da će se "Rusija u Siriji više oslanjati na vojnu nego na diplomatsku taktiku nastojanju da ojača pregovaračke pozicije".

"Rusija će usredsrediti napore da ojača ofanzivu Damaska na Alep i ojača njegove snage na terenu čime će osnažiti i polazišta za pregovore s budućim američkim predsednikom".

"A pošto će SAD ojačati sunitske pobunjenike u Siriji i staviti u drugi plan dijalog s Moskvom, mogućnost sukoba će rasti idućih meseci", ukazuje se u prognozi.

Stratfor ocenjuje i da će u Evropskoj uniji "kombinacija političkog rasparčavanja, predizbornih kalkulacija i odbojnost prema sporazumima o slobodnoj trgovini u mnogim članicama EU i dalje narušavati tekuće pregovore Unije o sporazumima o slobodnoj trgovini", pa će "na ledu" do kraja godine ostati i nastojanja da se sklopi sporazum EU-SAD o slobodnoj trgovini i garantovanju investicija.

"Ključni politički i ekonomski igrači u EU, Nemačka i Francuska, ulaze u pripreme za izbore 2017, što smanjuje opseg pitanja o kojima Berlin i Pariz mogu da se dogovore, pa će otud evropski klub ostati bez povezujućeg političkog vođstva i ovog tromesečja i potom."

Podeljeni vladajući francuski socijalisti će biti bitku za opstanak na vlasti, a u glavnoj opozicionoj partiji Republikanaca takođe ima neslaganja posebno oko imigracije, iako će oni biti ključni protivnik kranje desnim snagama koje traži napuštanje EU, ističe Stratfor.

I kako dodaje, u Nemačkoj je uočljiva podela u vladajućim strankama "i pošto se nemački nacionalni interesi utvrđuju kroz Evropsku uniju, Nemačka neće biti u mogućnosti da podnese krupnije planove za integraciju EU".

"Migranti i bezbednost će snažno uticati na političke programe u Nemačkoj zbog zabrinutosti oko imigracije i terorizma, a vlada u Berlinu će se suočiti s unutrašnjim pritiscima - od strane opozicije, ali i nekih sektora u vladajućoj koaliciji - da se zaume oštrija politika prema migrantima i zavedu dodatne mere za osujećivanje terorizma."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: