Preminuo tajlandski kralj, najstariji vladajući monarh

Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh, preminuo je, saopšteno je iz kraljevske palate, prenosi AFP.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

13:57

Preminuo tajlandski kralj, najstariji vladajući monarh
Foto: GettyImages

Mediji su ranije preneli da se više stotina građana molilo ispred bolnice u Bangkoku u kojoj je ležao teško oboleli kralj, koji ima polubožanski status oca nacije.

Osim toga, mediji su tada pisali da bi njegova smrt uvela zemlju u eru neizvesnosti.

Kraljevska palata saopštila je sinoć na nacionalnoj televiziji da je zdravstveno stanje 88-godišnjeg kralja Bumibola Aduljadeja ozbiljno pogoršano i između ostalog, održava se veštačkim disanjem. Građani obučeni u roze i žuto, koje su i boje monarhije, od sinoć su počeli da se okupljaju ispred bolnice. Oni su danas ušli u bolnički kompleks i polažu cveće, pale štapiće tamjana i kleče u budističkoj molitvi.

Ispred bolnice je sredinom dana po lokalnom vremenu bilo više od 500 ljudi, neki su nosili velike portrete suverena, koje su držali u rukama dok pognute glave izgovaraju molitve.

Kralj Bumibol Aduljadej, najstariji vladajući monarh koji je na tronu 70 godina, u zemlji ima status poluboga. Na društvenim mrežama brojni Tajlanđani zamenili su sliku na svom profilu slikom u žutoj i roze boji uz reči "Nek dugo živi kralj". Preko interneta takođe je mnogo korišćen haštag #longlivetheking (dadugoživikralj) preko koga korisnici šalju kralju svoje virtuelne želje ozdravljenja.

Kraljeva starija ćerka princeza Ubolratana je na Instagramu postavila žuto srce na roze podlozi izražavajući ljubav za svog oca.

Kralj Butana Džigme Kesar Namgel Vangčuk objavio je preko Fejsbuka da će biti organizovane molitve u svim hramovima Butana za kralja Bumibola. Muslimani u Tajlandu će se moliti za njega na molitvama u petak. Prestolonaslednik Hama Vadiralongkorn vratio se juče iz Nemačke, ali nije izlazio u javnost.

Na naslovnoj strani lista na engleskom "Bangkok post" piše: "Nacija je ujedinjena za njegovo veličanstvo kralja". Pitanje kraljevskog naslednika je tabu tema u Tajlandu, zbog polubožanskog statusa kralja Bumibola i neizvesnosti oko ličnosti njegovog sina.

Kralj je poslednje dve godine skoro stalno u bolnici i pati od insuficijencije bubrega, ali je nedavno takođe lečen od plućne infekcije, ima srčane probleme i hidrocefalus (skupljanje tečnosti u mozgu). Tajlandski monarh nema političku moć, ali se često smatra jedinim kohezionim faktorom u politički podeljenoj naciji, gde je pitanje njegovog nasleđa jako osetljivo.

Iako Tajlanđani znaju da je njihov kralj već godinama bolestan, zadržao je status zaštitnika, što je vrlo važno u tom budističkom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: