SAD uzvraćaju udarac: Osveta za napade u Crvenom moru

SAD lansirale su krstareće rakete i uništile tri radarska položaja u priobalnom delu Jemena, na Crvenom moru, na teritoriji pod kontrolom Huti pobunjenika.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

08:22

SAD uzvraćaju udarac: Osveta za napade u Crvenom moru
Foto: GettyImages

To je, kako su navode, uzvratna mera posle dva incidenta ove nedelje kada su rakete ispaljene na brodove američke mornarice u toj oblasti.

Ovo je prvi put da su SAD gađale položaje Hutija tokom dugog građanskog rata u toj zemlji.

Do sada su SAD pružale samo logističku podršku i obezbeđivalji punjenje aviona arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se bori protiv jemenskih šiitskih pobunjenika, poznatih kao Huti, i njihovih saveznika.

SAD su bile koncentrisane na Al Kaidu u Jemenu i Huti nisu bili glavna meta američkih snaga dok ove nedelje nisu lansirane rakete na američke brodove sa teritorije pod kontrolom Hutija.

Američki zvaničnici nisu objavili podatke o mogućim žrtvama današnjeg raketnog napada.

Tri pogođena radarska položaja nalaze se u udaljenim oblastima i postoje male šanse da je bilo civilnih žrtava ili kolateralne štete, rekao je jedan vojni zvaničnik, koji nije želeo da mu se navede ime pošto nema ovlašćenje da govori s medijima, prenela je agencija AP.

On je rekao da su krstareće rakete lansirane sa razarača "USS Nitze". Predsednik SAD Barak Obama odobrio je udare, na preporuku ministra odbrane Eša Kartera i načelnika združenog generalštaba generala Džozefa Danforda, rekao je predstavnik za štampu Pentagona Piter Kuk u saopoštenju.

"Ovi ograničeni udari u samoodbrani sprovedeni su da zaštite naše osoblje, naše brodove i slobodu naše plovidbe u ovom važnom morskom prolazu", rekao je Kuk.

"SAD će odgovoriti na svaku dalju pretnju za naše brodove i komercijalni saobraćaj na odgovarajući način i nastaviti da održava našu slobodu plovidbe u Crvenom moru, prolazu Bab al-Mandeb i na drugim mestima u svetu", dodao je Kuk.

Dve rakete ispaljene su juče ujutro na američki razarač "USS Mejson" koji sprovodi rutinske operacije u regionu i na ratni brod "USS Pons". Ni jedan brod nije pogođen.

Rakete su ispaljene sa jemenske obale, sa mesta sa kojih su u nedelju dve rakete takođe ispaljene na ta ista dva američka broda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: