"Objasnila sam da HR nije blokirala pregovore sa Srbijom"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u Briselu da je sa predsednikom EK Žan Klod Junkerom razgovarala o stanju u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.10.2016.

19:50

Foto: Tanjug

Ona je dodala da se razgovaralo i o očekivanjima od nove Vlade Hrvatske, stanju u Bosni i Hercegovini, kao i odnosima sa susedima

Grabar-Kitarović je rekla da je Junkeru objasnila da Hrvatska nije blokirala pregovore sa Srbijom.

"Imala sam potrebu pojasniti gospodinu Junkeru malo pobliže o čemu je bila reč, s obzirom da se stvarao taj utisak kako Hrvatska blokira Srbiju radi bilateralnih pitanja. Rekla sam da se bilateralnih pitanja zapravo ozbiljno i stvarno nismo ni dotakli. Izrazili smo želju da ih rešimo i izvestila sam i o svojim kontaktima i dogovoru s predsednikom vlade (Aleksandrom) Vučićem u Srbiji, zajedničkoj deklaraciji i nekim konkretnim koracima koje on lično jeste preduzeo u Srbiji u cilju rešavanja i statusa hrvatske manjine", rekla je, prenosi Hina.

Posebno je istakla pitanje nestalih iz rata u Hrvatskoj.

"To treba konačno zaključiti i povući crtu. Rekla sam Junkeru da su tu i druga, doista bilateralna pitanja, kao što je pitanje granice ili regionalno pitanje arhiva i slično, koja će se pojavljivati tokom pregovora te da je najbolji način rešavanja paralelni bilateralni dijalog između Hrvatske i Srbije, u kojem ćemo iznaći rešenja, kako za pitanje univerzalne jurisdikcije, i naravno svih drugih", rekla je Grabar-Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: