Bakir:Uz Ćamila do kraja, ne priznajem izbore u Srebrenici

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da neće priznati izbore u Srebrenici.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

15:51

Bakir:Uz Ćamila do kraja, ne priznajem izbore u Srebrenici
Tanjug

On je istakao i da će SDA pružiti svu pravnu pomoć bošnjačkom kandidatu za načelnika Ćamilu Durakoviću, koji će podneti tužbu zbog grubog narušavanja izbornog procesa u tom mestu.

Izetbegović je pred sednicu Predsedništva SDA rekao da je "još rano govoriti da izbori u Srebrenici neće biti poništeni", dodavši da su za to ispunjeni svi uslovi, jer je "grubo narušen integritet izbornog procesa u Srebrenici upadom pripadnika MUP-a RS u zgradu opštine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal".

Prema njegovim rečima, na taj način grubo je narušen Izborni zakon BiH, zbog čega mora biti reakcija.

"Videćemo da li će doći do toga. Oni kojima se obrati Ćamil Duraković o tome treba da se očituju. On tek treba da se obrati", kazao je Izetbegović.

On je rekao da je do izbornih manipulacija došlo kada su pripadnici MUP-a RS ušli u prostorije opštine, u kojoj je čuvan izborni materijal, da je tada "ugašen video-nadzor i odvojeni oni koji moraju biti uz izborni materijal", posle čega je, kako je naveo, srpski kandidat Mladen Grujičić imao hiljadu glasova više nego čitav srpski blok.

"To su flagrantna kršenja, posle kojih mora biti reakcija, tako da ćemo u tome istrajati do kraja. Postoje sudovi u ovoj zemlji i mi ćemo tu stajati uz Durakovića do kraja", rekao je Izetbegović.

Prema rezultatima koje je objavila CIK BiH, posle obrađenih svih biračkih mesta, uključujući i glasove putem pošte i glasove u odsustvu, srpski kandidat Mladen Grujičićima ima prednost od 1.487 glasova u odnosu na bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića.

Kada je reč o izborima u Stocu, koji su zbog fizičkog napada na predsednika Opštinske izborne komisije prekinuti na dan glasanja, lider SDA je rekao da će ti izbori biti poništeni, ali je upozorio da članovi CIK-a već ulaze u zakonski vakuum i da su obavezni da donesu odluku o ponavljanju izbora.

"Oni su u roku od 14 dana bili obavezni doneti odluku o ponavljanju izbora, tako da ih požurujem da to i urade", kazao je Izetbegović.

Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, on je rekao da iz RS ne vidi drugog partnera osim Saveza za promene, koji "ne preti referendumom i ne krši ustav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: