Ko i za koga u porodilištima prikuplja lične podatke VIDEO

Da li je u slučaju distribucije ličnih podataka porodilja bilo zloupotrebe, pokazaće nadzor poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

21:54

Ko i za koga u porodilištima prikuplja lične podatke VIDEO
Foto: Freeimages.com

Do tada se postavlja pitanje u čije ime i za čiju korist se u porodilištima širom Srbije prikupljaju ti podaci.

Na adresu Milene Kostić stigao je koverat sa propratnim materijalom i reklamom kompanije Medis farm koja prodaje adaptirano mleko. Milena se skoro porodila u novosadskoj Betaniji, kaže da nije dala pristanak da se njeni podaci koriste u bilo kakve svrhe.

"Slučaj samog davanja paketa je bio tako što bi sestra ušla u sobu, pitala da li smo dobile paket, ako nismo ostavila bi paket na krevetu, nosila je sa sobom neki papir ili svesku. Pitala je kako se zovemo, mi bismo rekli, koja nam je beba poredu mi bismo rekli, uzela iste podatke od cimerke zahvalila se i izašla napolje. Znači ja neki papir gde ja popunjavam podatke moje ili vezane za moju bebu, nisam popunila i nisam potpisala", navodi porodilja.

Nadzor u ovom slučaju pokrenuo je i poverenik za zaštitu podataka o ličnosti. Do sada je utvrđeno da je Medis farm distribuirao materijale ali ne direktno, već je to za njih radio Care Direct, koristeći svoju bazu podataka. Care direct prema trenutnim podacima poverenika sarađuje sa 45 porodilišta u Srbiji.

"Ta porodilišta omogućavaju Care direktu prikupljanje tih podataka na osnovu formalno potpisanih ugovora koji su apstraktni koji su neteretni. Tu se ne vidi nikakav novac, ali je činjenica da se bolnički resursi stavljaju u funkciju obrade podataka za račun privatne firme", objašnjava poverenik.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da će ispitati ovaj slučaj.

"Odlučni smo da ispitamo okolnosti koje su dovele do mogućnosti da neka kompanija prikuplja podatke o porodiljama u bolničkim porodilištima, a o
čemu Ministarstvo zdravlja nije bilo obavešteno niti konsultovano. Inspekcija Ministarstva zdravlja obaviće nadzor u porodilištima. Pozivamo i druge državne organe da pruže pomoć u rešavanju ovog pitanja", navedeno je iz ministarstva.

Potvrđujući informacije do kojih je stigao i poverenik Iz Medis farma negiraju da su kupili bilo kakvu bazu podataka. A jedno od pitanja koje se nameće je i koliko je ozbiljno pristanak žene u postporođajnom periodu tretirati kao pravno relevantan.

Iz kancelarije poverenika upozoravaju građane da budu oprezni kada ostavljaju svoje podatke i pozivaju sve građanke koje nisu potpisale saglasnost da se obrate povereniku.

Opširnije u videoprilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: