Vučić: Ne stidim se da kažem da želimo bolje veze

Premijer Aleksandar Vučić na panelu na Beogradskom bezbednosnom forumu govorio je o odnosu s Albancima, predsedničkim izborima i reakcijama EU na Hrvatsku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.10.2016.

09:48

Vučić: Ne stidim se da kažem da želimo bolje veze
Foto: Tanjug

Ne stidim se da kažem da želimo da imamo bolje veze sa Albancima i Bosancima, izjavio je premijer Vučić.

Kako kaže, vidi da potencijalno gledano imamo bolji rast od većine zemalja članica EU, imamo veliki potencijal u budućnosti i to ćemo učiniti zajedno, jer ako idemo jedni protiv drugih, onda nemamo šanse.

Učestvujući zajedno s albanskim premijerom Edijem Ramom na panelu u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, Vučić je kazao da uz bolje političke veze u budućnosti nema sumnju da ćemo se približiti Evropskoj uniji, čemu teže sve zemlje regiona.

Zahvalio je albanskom premijeru što je danas u Beogradu i na Forumu, i time dao šansu "da pričamo, da razvijemo dalje naše odnose”.

"Kada pričate uvek poboljšavate odnose i to je značajno za nas", poručio je Vučić.

Osim toga, predsednik Vlade Srbije izjavio je da nema nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima.

On je za vreme panel diskusije na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da iako mnogi njegove političke poteze tumače kao predsedničku kampanju, on to neće uraditi.

"Kažu - glupi Vučić želi da pobedi na predsedničkim izborima, a ja se neću ni kandidovati", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da ne postoji alternativa kada je pitanju članstvo Srbije u EU, ali i da nije optimista kada je reč o situaciji u regionu i ukazao na ogromne probleme u BIH, uvrede Srbiji koje dolaze iz Hrvatske i da je problem što je EU ostala na to nema.

"Ima ogromnih prepreka koje treba zaobići i kasnimo jer ne možemo da ispunimo svoje obaveze, jer dolaze uvrede iz Hrvatske, EU je ostala nema i u tome je problem", rekao je Vučić na Šestom beogradskom bezbednosnom forumu.

On je rekao da postoje ogromni problemi i u BIH.

"Neću to komentarisati jer je očigledno. Ne mogu da prihvatim to da je jedini krivac predsednik RS", kazao je Vučić.

On je rekao da je izgrađeno uzajamno poverenje između Srbije i Albanije, ali da je to krhko.

Vučić je rekao da je cilj Vlade Srbije da učini sve na putu kako bi se Srbija približila članstvu EU i da ne postoji alternativa članstvu u EU.

"Imam napomenu o ponašanju EU. Oni stalno postavljaju zadatke i ciljeve i to birokratske. Nama diktiraju događaje i nove realnosti i na to ne možemo da utičemo. Gubimo tlo na tom polju i to će biti veliki problem", rekao je on.

"Trepča nas sve iznenadila, ne znam šta da radim"

Foto: Tanjug
Premijer Vučić rekao je da je pitanje Trepče iznenadilo sve u Srbiji, kao i da ne zna šta dalje da radi povodom toga, jer mu nije jasan razlog zbog čega su kosovski Albanci to uradili.

Skupština Kosova je u noći između petka i subote usvojila Zakon o Trepči po kojem je Vlada Kosova vlasnik 80 odsto tog kombinata.

"Trepča nije samo ekonomsko, već i političko pitanje. Priština je uradila najgoru stvar kada se radi o Trepči, jer nije htela da govori sa Srbima na Kosovu o tome, niti da razgovara sa onima koji tamo rade. Preskočili su sve procedure iz svojih internih razloga. Ne mogu da nađem razlog zašto su to uradili", rekao je Vučić, na panel diskusiji na 6. beogradskom bezbednosnom forumu.

On je dodao da nema razloga da se prekine dijalog sa Prištinom.

Govoreći o slučaju hapšenja Nehata Tačija u Nišu, Vučić je kazao da je i on mogao da kao ključni argument za prekid dijaloga iskoristi slučaj Olivera Ivanovića, koji se već dve i po godine nalazi u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici.

"Da li stvarno mislite da je neko iz političkih razloga uhapsio Tačija? Za njim je postojala poternica iz 1997. Mislim da zajedno treba da sednemo i pogledamo sve liste (poternice), ali i da imamo isti pristup kada govorimo o Srbima i o Albancima", rekao je Vučić.

"Niko kao Merkelova"

Foto: Tanjug
Premijer je naveo i da strahuje da bi odlaskom Angele Merkel sa funkcije nemačkog kancelara moglo doći do “evropskog nereda”.

"Ona je oličenje odlučne i posvećene žene koja se brinula o regionu. Uvek kada je bilo problema u regionu ko bi drugi mogao da nazove bilo koga od nas i kaže šta treba da uradimo", objasnio je on na Beogradskom bezbednosnom forumu (BSF) dodajući da ne vidi drugu ličnost.

"Možete mi reći da bi to mogle institucije ili organizacije EU. Međutim, ja znam samo jedno ime, a to je Merkel", podvukao je Vučić.

On je rekao da poštuje druge lidere, ali da oni nisu pokazali dovoljno interesa za naš region.

Merkelova je, prema njegovim rečima, investirala mnogo vremena u Evropi i naš region,i brinula se o svemu, preuzimala odgovornost.

"Srbi ne zaboravljaju da smo imali sankcije pre godinu dana, kada je stotine hiljade ljudi počelo da beži i preko Hrvatske, koja je uvela sankcije protiv nas. Bez prisustva Merkelove u regionu ko zna šta bi se desilo u to vreme. Mnogi to olako zaboravljaju i uvek ću joj biti zahvalan", naveo je Vučić.

Dodao je da nema ništa od toga što hvali Merkelovu, te da neće od toga imati ništa ni Srbija, ali da smatra da bi bilo nefer reći bilo šta protiv nemačke kancelarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: