"EU treba da bude agilnija po pitanju imovine na KiM"

Još na početku pregovara Beograda i Prištine, srpska strana rekla da je imovina na Kosovu "logično pitanje o čemu treba da se razgovora".

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.10.2016.

00:46

Tanjug

To je rekla šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, kao i da nije bilo saglasnosti kosovske strane

"Ni prethodne teme nisu baš bile stvar dogovora obe strane, a EU bi u ovom smislu morala biti mnogo agilnija u nalaženju nekog rešenja za pitanja koja očigledno, iako nisu deo dijaloga izazivaju probleme", rekla je ona novinarima na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Upitana da li se očekuje dodatnog angažovanja EU u tom pogledu, Mišćević je odgovorila da je to pitanje za EU.

"S njima (sa EU) sam povezana u meri u kojoj radim u interesu Srbji i to je pitanje koje mi njima stalno postavljamo, ali još uvek nema odgovora", rekla je Miščević.

Ona je rekla da je proces evropskih intergacija jedno od vodećih strateških opredeljena Srbije, ne samo zbog članstva u EU, već i zbog sprovođenja reformi.

Upitana o mogućem zastoju u nastavku evropskog puta Srbije, ona je odgovorila da je to "velika nepoznanica".

"Naša je velika nepoznanica, a šta ako neko proceni da je naša greška (regovanje Beograda u vezi odluke Prištine o Trepči) ono što mi ne vidimo kao svoju grešku", rekla je Mišćević.

Ona je učestvovala na panelu posvećenom Dijalogu Beogtrada i Prištine, na kome su takođe govorili predstavnik Evropske komisije Pjer Mirel, poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić i direktor Balkanske grupe iz Prištine Naim Rašiti.

Moderator na tom panelu koji je organizovan u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma bio je predsednik Saveta za inkluzivnu upravu Aleks Roinshvili Grigorev

Na skupu nisu došli, iako su bili najavljeni predstavnici Vlade Kosova, a zbog čeka je Grigorev izrazio žaljenje uz objašnjenje da se problemi trebaju rešavati kroz razgovor.

Direktor Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je takođe bio najavljen, nije došao na panel diskusiju.

Rašiti je ocenio da se svi problemi, uključujući i aktulene između Srbije i Kosova moraju rešavati razgovorima.

"Nema više boljitka za ljude ako nema razgovora između dve vlade", rekao je on.

Čomić je kazala da je u osnovi Briselskog sporazuma da ljudi žive bolje.

Ona je ocenila i da nastavak dijaloga i normalizacija odnosa Beograda i Prištine smeta onima koji zbog toga gube privilegije ali i novac zarađen i kriminalom.

Predstavnici Vlade Kosova nisu došli u Beograd, zbog kako je Grigorev na početku panela ocenio protesta zbog krize oko kombinata Trepča i hapšenje u Srbiji jednog od policijskih zvaničnika Kosova, Nedžada Tačija.

Trodnevni Beogradski bezbednosni forum, počeo je danas, a centralni događaj skupa biće dijalog o albansko-srpskim odnosima i stabilnosti jugoistočne Evrope u okviru koga će sutra premijeri Srbije i Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, govoriti o budućnosti odnosa dve zemlje.

Na skupu, šestom po redu, više od 100 govornika i 700 učesnika će diskutovati o 25 tema, među kojima su nova Evropska strategija bezbednosti, proces proširenja Evropske unije, politička stabilnost i izgradnja institucija u Jugoistočnoj Evropi, dijalog Beograda i Prištine, odnos Srbije i NATO.

Kako je saopšteno, neke od tema diskusija biće i proces digitalizacije, sloboda govora i jačanje partnerstva između države i civilnog društva, novi put svile u Evropi, povećanje učešća civila u mirovnim misijama, uloga žena u promovisanju politike mira.

Među najavljenim govorinicima su stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Nemačke, predstavnici Saveta Evrope, predstavnici Vlade Srbije, univerzitetski profesori, predstavnici evropskih institucija, organizacija civilnog društva i mnogi drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: