Sirijski pobunjenici otvorili tajni logor za dezertere ID

Sirijski pobunjenici otvorili su u Siriji tajni logor za bivše ekstremiste ID i njihove porodice gde se trude da ih rehabilituju i promene im način razmišljanja

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

15:13

Sirijski pobunjenici otvorili tajni logor za dezertere ID
Foto: Thinkstock

Oko 300 dezertera i zarobljenih boraca Islamske države, među kojima je i veliki broj Evropljana, trenutno se nalaze u kampu kojim upravlja pobunjenička grupa Džajš al-Tahrir, javlja BBC.

Kamp se nalazi u jednom selu u ruralnom delu severne Sirije, a u njemu ima muškaraca, žena i dece.

"Pokušavamo da ih rehabilitujemo i promenimo im način razmišljanja. Onima koji požele da se vrate kući omogućeno je da pozovu svoje ambasade i komuniciraju sa njima preko nas", rekao je za BBC komandant te grupe Mohamad al-Gabi.

U kampu ima Francuza, Holanđana i Poljaka, kao i stranih boraca iz severne Afrike, sa Bliskog istoka i iz centralne Azije.

Gabi kaže da njihov broj raste kako Islamska država slabi, zahvaljujući pobunjeničkoj ofanzivi uz podršku Turske protiv te grupe koja se odvija na severu Sirije.

"Kako dezerteri sa kojima smo razgovarali kažu, Islamska država se raspada u poslednjih sedam ili osam meseci. Operacija 'Štit Eufrata' je tu grupu dodatno razorila i dovela do njenog kolapsa posle brzog napredovanja naših snaga", istakao je on.

Zarobljenici tvrde da u kampu imaju dobre uslove, ali mnogi žele da odatle odu, navodi BBC.

Pobunjenički komandant kaže, međutim, da neće svima biti dozvoljeno da odu iz kampa.

"Oni koji nisu želeli da se vrate ili koji su počinili zločine upućuju se na šerijatski sud, koji sudi po islamskom zakonu i kažnjava u skladu sa težinom počinjenih zločina", objašnjava Gabi, upozoravajući da bi neki mogli da budu i pogubljeni.

BBC saznaje da se u Siriji uspostavlja i podzemna železnička mreža, u saradnji sa drugim pobunjeničkim grupama i britanskim i evropskim obaveštajnim službama, kako bi se uhvatile, zarobile i vratile pristalice Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: