Đurić s predstavnicom UN o "slučaju Trepča"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da je Beograd i dalje spreman da razgovara o imovini i dogovorom dođe do rešenja za sve nesuglasice.

Izvor: Beta

Sreda, 12.10.2016.

14:55

Đurić s predstavnicom UN o
Kancelarija za KiM

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Đurić je danas razgovarao s predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Simonom-Mirelom Mikulesku i informisao je o "protivpravnom napadu Prištine na kombinat Trepča i koracima koje će Srbija preduzeti kako bi o tome obavestila svetsku organizaciju".

Đurić je predstavnicu UN upoznao sa stavom Vlade Srbije povodom pokušaja Prištine da konfiskuje kombinat "Trepča" i najavio pokretanje diplomatske ofanzive Beograda kojom bi se međunarodni politički krugovi upoznali "sa tim činom pravnog nasilja".

On je detaljno pojasnio jučerašnje zaključke Vlade Srbije i naveo da je Ministarstvu spoljnih poslova naloženo da o ovom problemu dopisom informiše članice Saveta bezbednosti UN, kao i sve članice EU i najavio da će šef srpske diplomatije na redovnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji u novembru ukazati na radnje koje preduzima Priština, a koje predstavljaju flagrantno kršenje Rezolucije 1244.

Saopšteno je da je Đurić najavio da će, u skladu sa odlukom Vlade Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju inicirati formiranje pravnog i ekonomskog tima, koji će preduzimati mere zaštite imovinskih i drugih interesa Srbije i njenih građana u južnoj pokrajini.

Đurić je rekao da je posle donošenja zakona o "Trepči" i drugih jednostranih akata u privremenim organima samouprave na Kosovu i Metohiji, nivo poverenja Beograda u Prištinu i njen kapacitet da pregovara u dobroj veri razumljivo snižen.

On je naglasio da je za Srbiju od izuzetnog značaja podrška koju UN, po pitanju statusa Kosova i Metohije, pružaju fundamentalnim principima međunarodnog prava, što se odslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: