"Postoje crvene linije, ali su mnoge pređene"

Potpredsednik nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda smatra da su društva u Srbiji i Kosovu spremna za viši nivo kompromisa u normalizaciji odnosa.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

23:28

Dodao je i da crvene linije postoje, ali da mogu biti pomerene napred.

Vejvoda, na pitanje da li srpska strana ima crvenu liniju u dijalogu sa Prištinom, a nakon najnovijih dešavanja u vezi sa Trepčom i telekomunikacijama, kaže da veruje da su u mnogim situacijama postojale crvene linije, ali da su mnoge “pređene”, navodeći primer pregovora na Kipru.

“Mislim da su društva u Srbiji i Kosovu spremna za viši stepen komprosmisa. Crvene linije uvek postoje, ali one mogu da budu pomerene napred”, rekao je Vejvoda u razgovoru za Tanjug i portal European Western Balkans.

On je naveo da se, iako razgovori Beograda i Prištine u Briselu ne dovode uvek do rezultata, obe delegacije iznova vraćaju za pregovarački sto.

“Mislim da je to najpozitivnija stvar, koja pokazuje da su oni posvećeni zbog regionalne stabilnosti i činjenice da žele da postanu deo EU i da, samim tim, prihvataju postavljena pravila igre”, rekao je Vejvoda.

On je primetio da bih građani želeli da vide napredak u pregovorima, ali da su političari ti koji zalažu svoju reputaciju u tim razgovorima.

Vejvoda, pak, očekuje da će doći do napretka u dijalogu, navodeći da je Kosovo priznalo 110 država koje su članice MMF, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, te da Kosovo postaje član sportskih organizacija.

“Poglavlje 35 je o normalizaciji odnosa i mislim da vidimo postojanu normalizaciju”, rekao je Vejvoda.

Vejvoda ocenjuje da Srbija ima jasnu stratešku orjentacaiju ka Evropskoj uniji i da nema sumnje kuda ide.

“Srbija jasno iznosi svoju stratešku orjentaciju pre svakoga ko poseti našu zemlju, uključujući i Vladimira Putina, i nema sumnje kojim putem Srbija ide”, rekao je Vejvoda.

U tom smislu, kaže da ko god pobedi na predstojećim predsedničkim izborima, to neće promeniti stratešku orjentaciju zemlje.

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj, Vejvoda kaže da on neće imati ozbiljne posledice, budući da je prošao mirno i da će, kao što su neki eksperti već primetili, biti zaboravljen u danima pred nama.

Međutim, dodaje, referendum je prošao suprotno pravilima Dejtnskog sporazuma i uprkos odluci Ustavnog suda BiH, a ni vlasti u Srbiji ga nisu podržale.

Takođe, ocenjuje da je Dodik, očigledno, koristio refererendum za unutrašnje političke razloge, budući da su lokalni izbori održani odmah nakon izjašanjavanja o Danu RS i da je Dodikova stranka izašla kao pobednik tih izbora.

U narednim danima videćemo reakciju međunarodne zajednice, kaže Vejvoda, ali ističe da se i referendum u Srpskoj mora posmatrati u regionalnom kontekstu.

Vejvoda ne misli da će proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji biti zaustavljen, ali će svakako biti usporen zbog događaja poput referenduma.

Kaže i da nije saglasan sa mišljenjima da je referendum korak ka otcepljenju Srpske jer smatra da bi takav korak naišao na veliko protivljenje, te da Dodik i njegova stranka znaju gde su crvene linije.

“Tako da je ključno da Evropska unija nastavi da podržava proceš proširenja iz Brisela i uskoro ćemo pričati o Berlinskom procesu”, rekao je Vejvoda.

Govoreći o Makedoniji, Vejvoda kaže da je ta zemlja već deset godina, od kada je dobila status kandidata za članstvo u EU, u veoma teškoj situaciji za koju su odgovorne sve strane.

Kako kaže, za to što Makedonija nije u stanju da se pomeri korak dalje ka EU ne može se okriviti samo ta zemlja, niti samo Grčka, koja je blokira zbog imena, a ni samo međunarodna zajednica, koja ne insistira da se pronađe neka vrsta kompromisa.

“Možemo samo da se nadamo da će svi akteri predstojećih izbora omogućititi slobodne i fer izbore, jer u suprotnom gledamo u veoma opasan scenario u kojem Makedonija tone još dubolje u unutrašnju nestabilnost, što nije ni u čijem interesu”, rekao je Vejvoda.

Vejvoda je vrlo pozitivno ocenio Berlinski proceš koji doprinosi daljem ekonomskom povezivanju u regionu, navodeći kao primer sastanak vlada Srbije i Albanije u Nišu, kao i Beogradski bezbednosni forum, gde će na istom panelu govoriti dvojica premijera.

Navodi da region, da bi ekonomski profitirao, mora da saraduje, jer su zemlje zapadnog Balkana male i ne mogu samostalno da se izbore sa globalizacijom.

“Možemo da pomognemo jedni drugima tako što ćemo raditi zajedno - u trgovini, infrastrukturi, kao što je projekat autoputa Niš-Priiština-Tirana”, rekao je Vejvoda.

Smatra da Berlinski proces ima puno pozitivnih uticaja, ali da države koje učestvuju u tom procesu moraju da ulože još vise energije.

“Brisel može da pruži podsticaje, ali su same države te koje moraju da obave posao”, zaključio je Vejvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: