Drecun: Ne odustajemo od Saveta bezbednosti

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun naveo je da se nije odustalo od obraćanja Savetu bezbednosti zbog pitanja slučaja Trepče.

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

10:47

Drecun: Ne odustajemo od Saveta bezbednosti

"Nije se odustalo od Saveta bezbednosti, ali jeste od traženja vanredne sednice", rekao je on i dodao da će biti poslato pismo u kome se objašnjava problem koji Srbija ima s Prištinom oko Trepče.

Kako Drecun kaže, i dalje se "ide na Savet bezbednosti, ali je snažna poruka da treba sve da se vrati u okvir normalizacije".

"Vlada Srbije ima pravo da poništi odluku privremenih institucija jer ima dokaz da je Fond za razvoj vlasnik Trepče. Ovim poništavanjem Vlada se opredelila za mirno rešavanje. Trepča ne može da se reši bez Beograda", kaže Milovan Drecun.

Drecun kaže da Priština od dolaska međunarodnih snaga pokušava da preuzme upravljanje nad Trepčom.

"I onda su dali rok do 1. novembra da naprave reorganizaciju. I onda donose zakon da oni prave akcionarsko društvo, i 80 akcija sa neba pada vladi u Prištini. To je pokušaj da se nametne jedan presedan", kaže Drecun.

Drecun kaže da je Vlada jučerašnjom odlukom pokazala da će taj problem rešavati na diplomatski način.

"Mi ne pretimo nikom, nikakvom silom. Samo tražimo od onih koji imaju mandat da zaštite ljude na severu", kaže Drecun.

Drecun kaže da je Srbija stalno aktivna na diplomatskom planu, ali da postoje pitanja kod kojih su im "ruke vezane".

Dodaje da je Priština pokazala na slučaju Trepče da im uopšte nije cilj da poštuju srpske predstavnike.

"Ne možete da preglasavate srpske predstavnike u parlamentu. Uopšte im nije cilj da poštuju predstavnike srpskog naroda. Priština usporava dijalog, sprečava da se krene sa stavljanjem na dnevni red novih pitanja. Oni nas udaljavaju od ključne stvari a to je formiranje ZSO. Oni žele da izbegnu stvaranje te zajednice", kaže Drecun.

Dodaje da se vidi da Priština izmišlja probleme i pravi namerno incidente umesto da krene u formiranje Zajednice srpskih opština.

Drecun kaže da je rad predsednika Nikolića u potpunosti u skladu sa Ustavom.

"Kad bi se odbacila ova kampanja protiv njega koja se vodi u medijima, mislim da se veoma posvetio tom poslu da se iskreno zalaže za interese Srbije. Da li se nekom sviđa njegov stil rada, to je nešto drugo", kaže Drecun.

Na pitanje o tome ko će biti kandidat SNS na predsedničkim izborima, Drecun kaže da "kad bude vreme, SNS će zauzeti stav o tome".

Kaže da se Nikolić, za razliku od Tadića, drži ustavnih okvira.

Govoreći o nedavnim nesuglasicama i mnoštvu saopštenja koje su razmenili Ivica Dačić i Zorana Mihajlović, Drecun kaže da je normalno da se nekada razlikuju stavovi.

"Sa poslanicima SPS u skupštini imamo normalnu prijateljsku saradnju. Da li pojedinačno ima nekih tržavica, i ne pratim. Dačić je SPS, mi smo SNS, ponekad se razlikuju stavovi. Uobičajeno. Ne mislim da su ti incidenti međustranački da su pokazatelj da postoji neki sukob. Mislim da koalicija vrlo dobro fukcioniše. To je glavni kriterijum. A da li će biti trzavica, to ima uvek", kaže Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: