SAD: Napad na naš brod neće proći nekažnjeno

SAD neće dozvoliti da raketni napad na američki ratni brod u Crvenom moru ostane nekažnjen, saopštio je Pentagon.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2016.

21:58

SAD: Napad na naš brod neće proći nekažnjeno
Foto: GettyImages

"Istražićemo taj slučaj do kraja i preduzeti odgovarajuće mere. Svako ko naruši slobodu plovidbe ili ugrozi brodove američke mornarice, moraće da snosi posledice", naveo je portparol Pentagona Džef Dejvis.

SAD nisu za napad direktno optužile jemenske šiitske pobunjenike iz plemena Huti, ali su navele da su rakete ispaljene sa teritorije pod njihovom kontrolom.

Na pitanje da li to znači da Pentagon planira odmazdu, Dejvis je rekao da ne može sada to da potvrdi. Dva projektila ispaljena su sinoć i završila su u moru, u neposrednoj blizini američkog razarača "USS Mason", ali niko od članova posade nije povređen niti je na brodu pričinjena šteta.

Pobunjenici Huti negirali su odgovornost za napad.

"Pokret Huti negira da je gadjao bilo koji brod u vodama Jemena," rekao je Rojtersu jedan od njihovih funkcionera koji je želeo da ostane anoniman. Vojska SAD podržava međunarodnu koaliciju pod vođstvom Saudijske Arabije koja se bori protiv pobunjenika u Jemenu i snaga lojalnih bivšem jemenskom predsedniku Aliju Abdalahu Salehu, ali ne učestvuje direktno u vazdušnim operacijama.

Međunarodna zajednica u više navrata osudila je vazdušne udare koalicije zbog brojnih civilnih žrtava.

Američka administracija najavila je da će "preispitati" podršku arapskoj koaliciji posle bombardovanja civila okupljenih na sahrani u Sani, u kojem je u subotu ubijeno više od 140 osoba.

Razarač Mejson je primetio dva projektila u razmaku od 60 minuta dok je plovio Crvenim morem u blizini obale Jemena. Oba projektila su pala u vodu pre nego što su stigla do broda," izjavio je juče portparol Pentagona.

On je rekao da na brodu nije bilo povređenih, niti štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: