Evo strategije Vlade Srbije za "slučaj Trepča"

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun izjavio je da je Vlada Srbije usvojila "promišljenu i održivu strategiju" povodom "slučaja Trepča".

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2016.

17:02

Evo strategije Vlade Srbije za
Foto: Tanjug

Kako je rekao, Beograd će na diplomatski način odgovoriti na jednostrane poteze privremenih institucija Kosova pokušaja konfiskacije kombinata Trepča.

On je novinarima u Skupštini rekao da će tom strategijom biti zaustavljene eventualne štetne posledice i da:
  • Vlada će obavestiti relevantne međunarodne organizacije o kršenju nekih osnovnih povelja međunarodnog prava,
  • šef diplomatije Ivica Dačić će poslati pisma članicama Saveta bezbednosti UN u kojima će detaljno objasniti problem Trepče,
  • Dačić će na redovnoj sednici Saveta bezbednosti u novembru takođe govoriti o Trepči,
  • preduzeće se "pravne aktivnosti" za zaštitu imovine Srbije, prvenstveno Fond za razvoj koji je vlasnik 55 odsto Trepče.


"Te aktivnosti se kreću od poništavanja akata i šalje se snažno upozorenje svima koji bi mogli da uđu u bilo kakve poslovno-finansijske odnose na osnovu tih akata da neće biti važeći. Dakle, ti akti su poništeni što se Srbije tiče", dodao je Drecun.

On je naveo i da pitanje arbitraže nije isključeno, jer je "za Prištinu arbitraža izuzetno problematična zato što nema nijedan dokaz o vlasništvu imovine koju hoće da otme Srbiji".

Drecun je kazao i da je naloženo da nadležna ministarstva stvore uslove da Trepča nastavi da radi, da 3.000 zaposlenih može da prima platu, da Trepča može da se razvija.

Po njegovim rečima, u bezbednosnom delu interesantno je da je Vlada odlučila da zahteva od KFOR-a da spreči bilo kakve jednostrane pokušaje Prištine da nasilnim akcijama stavi pod kotrolu severni deo kombinata.

Govoreći o imovini Telekoma Srbije na Kosovu, Drecun je rekao da su predstavnici EU napravili nepromišljen i pogrešan potez kada su postavili nekakve uslove i nekakve rokove da se prihvati ono što je Priština tražila, kao i da jednostrana rešenja nisu moguća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: