Đurić: Albanci jedinstveni, a ovde se mešetari oko Trepče

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da se, za razliku od albanske strane, u Srbiji "politički mešetari" na osetljivoj temi kakav je slučaj Trepča.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2016.

14:43

Đurić: Albanci jedinstveni, a ovde se mešetari oko Trepče
Foto: Tanjug

Đurić je to rekao odgovarajući na pitanje šta je zvanični Beograd potpisao o Trepči u Briselu u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

"Tu smo mi u problemu. Dok su Albanci politički jedinstveni u nastojanju da se otcepe, da nam otmu imovinu, dotle mi u Srbiji imamo prisustvo političkog mešetarenja na takvoj temi", rekao je Đurić.

Kako je naveo, "zna se" da se dve trećine Briselskog sporazuma odnose na Zajednicu srpskih opština, dok se ostatak odnosi na sudske i policijske organe.

"Uprkos tome, ovde ima onih koji napadaju Vladu Srbije koja se bori da reši problem. Nigde nije predviđena obaveza za gašenje neke naše institucije, naprotiv", rekao je Đurić.

Šef vladine Kancelarije za KiM je rekao da Beograd "godinama insistira" da se o Trepči razgovara u Briselu, ali da je to odbijano.

"Aleksandar Vučić tri ili četiri godine unazad insistirao na tome, ali su oni uporno odbijali. Zato i tražimo da se uključe Ujedinjene nacije. Albanska strana želi da oduzima imovinu i sama sebe donošenjem odluka dovodi u situaciju da izbegava kompromis. Oni ne bi trebalo da dobiju podršku međunarodne zajednice za takav nefleksibilan pristup, jer to samo onemogućava postizanje dogovora", rekao je Đurić.

Dok javnost čeka sednicu Vlade i odluku državnog vrha o daljim koracima, što se očekuje u utorak, Đurić uverava da će Beograd "koristiti sva sredstva".

"Mi ćemo iskoristiti sva pravna, politička sredstva i sve demokratske, parlamentarne i vanparlamentarne metode borbe. Postavljamo i pitanje, zašto se usvaja nešto što je nesprovodivo", rekao je Đurić.

Poslednjih nekoliko dana u Vladi su trajale intenzivne konsutlacije o daljim koracima Beograda, koje su podrazumevale razgovore premijera sa članovima Vlade, ali i bezbednosnim službama.

“Možemo očekivati veoma izbalansirane i pažljivo promišljene odluke nastale nakon sagledavanja svih aspekata situacije, dakle i onog koji se odnosi na situaciju na KIM i neophodnost očuvanja dobirh odnosa sa svima u međunarodnoj zajednici što je vitalno i ekonosmkih poslenica sve će to biti uzeto u obzir”, rekao je Đurić za B92.

Fond za razvoj Srbije kao većinski vlasnik ima pravo da pokrene arbitražni postupak protiv Kosova. Iz Vlade kažu da su se vodeći međunarodni eksperti o ovoj oblast veći javili da pomognu u ovom slučaju.

“Moramo da iskoristimo sva sredstva sigurno da činjenica da i narod na Kosovu i Metohiji ne dozvoljava bilo kome upadanje u posed da zauzme ono što je naše jeste jedanm od stubova očuvanja onoga što jeste naše”, dodao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: