"Oduzimanje Trepče ozbiljno bezbednosno pitanje za Srbiju"

Oduzimanje "Trepče" predstavlja ozbiljno bezbednosno pitanje za Srbiju.

Izvor: B92

Subota, 08.10.2016.

13:17

Default images

Na to je ukazao brigadni general Dragan Vladisavljević iz Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom prosesu sa Prištinom.

On je, na konferenciji za štampu, povodom usvajanja zakona o Trepči u kosovskoj skupštini, objasnio da se Trepča sastoji od Trepče jug i sever.

"Rezultati rada Trepče jug su negativni i ona funkcioniše samo uz donacije institucija u Prištin"i“, kazao je Vladisavljević.

Trepča sever, na drugoj strani, funkcioniše pozitivno, i kako je dodao, isplacuje radnike, izmiruje sve svoje obaveze i investira u proizvodnju.

Takođe je naveo da Trepča sever ima kopove koji se nalaze na prostoru opštine Brus i Novi Pazar.

Tako rudnik Belo Brdo ima dva ulaza od kojih se jedan nalazi na teritoriji opštine Brus.

Rudnik Crnac ima jedan ulaz koji se nalazi na teritoriji opštine Novi Pazar.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ukazao je da je Trepča sever proteklih godina povećavala svoju proizvodnju za 20 odsto.

"Prošle godine je proizvodnja iznosila 210.000 tona. Od te rude koja je plasirana na svestko tržište, prošle godine, bez bilo kakvih subvencija, živelo je više od 3.000 radnika Trepče. Toliko je to značajan ekonomski resurs“, objasnio je on.

Đurić je ukazao da su bilansne rezerve olova i cinka Trepče 51 miliona tona, što je imovina vredna desetine milijardi evra, a čija eksploatacija može da se vrši generacijama.

Samo na severu Kosova imovina premašuje nekoliko stotina miliona evra“, dodao je on ukazujući da su vlasnici Trepče Akcionarski Fond za razvoj Srbije, Geneks, Jugobanka, Proges, Dunavbanka, EPS, 14 Oktobar Kruševac, Termoelektro Beograd, Ratko Mitrović Požega, Luka Bar Beograd.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: