Rusi uhapsili "ukrajinskog špijuna", Kijev reaguje

Ruski konzul u Ukrajini pozvan je na razgovor u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova posle hapšenja jednog Ukrajinca u Moskvi optuženog za špijunažu.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2016.

14:25

Rusi uhapsili
Getty Images

"Pozvali smo ruskog konzula da dobijemo objašnjenje zašto nam do sada nije dat pristup ukrajinskom državljaninu Romanu Suščenku koji se nalazi u zatvoru u Moskvi", rekla je za Frans pres portparolka ukrajinske diplomatije Marijana Betsa.

Rusija nema ambasadora u Ukrajini pošto je Kijev odbacio poslednjeg kandidata Moskve za to mesto.

Ruska tajna služba FSB objavila je u ponedeljak da je uhapšen Roman Suščenko, pod sumnjom da je "pukovnik" ukrajinske vojne obaveštajne službe i da je u Rusiji skupljao poverljive podatke o aktivnostima oružanih snaga i ruske nacionalne garde.

Betsa je rekla da je Ukrajina poslala notu ruskom ministarstvu spoljnih poslova i ruskoj tajnoj službi, FSB-u i da s uspostavili kontakt s ruskim izaslanikom za ljudska prava, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor.

Ona je rekla da se tu radi o direktnom kršenju ljudskih prava i međunarodnog prava.

Ukrajina navodi da je Suščenko, 47, novinar i dopisnik iz Pariza novinske agencije Ukrinform, članice Evropskog udruženja novinskih agencija (EANA).

Oko trideset ukrajinskih novinara danas je demonstriralo ispred ruske ambasade u Kijevu zbog njegovog hapšenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: