Srebrenica - Informacije, dezinformacije, optužbe...

Informacije i dezinformacije, demantiji, optužbe, neizvesnost i briga Bošnjaka zbog moguće pobede srpskog kandidata deo su postizborne atmosfere u Srebrenici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2016.

18:14

Srebrenica - Informacije, dezinformacije, optužbe...
Foto: Thinkstock

Na zahtev aktuelnog načelnika Ćamila Durakovića Centralna izborna komisija odobrila je ponovno prebrojavanje glasova na pet izbornh mesta, a prebrojavanje pristiglih glasova poštom i onih koji su glasali u odsustvu ne zna se kada će biti završeno.

Kandidati Grujičić i Duraković očekuju da će glasovi biti prebrojani u narednih sedam dana.

I dok Duraković ukazuje na mnoge nepravilnosti izbornog procesa i traži da se one preispitaju, iz zgrade opštine, gde je smeštena Opštinska izborna komisija, iznet je izborni materijal koji se našao na ulici.

To je bio povod da pripadnici CJB Bijeljina prošle noći uđu u zgradu opštine da bi obezbedili izborni materijal, ali se to nikako nije svidelo članovima Opštinske izborne komisije, pa su nakon održanog sastanka obustavili rad zbog navodnog pritiska na njihov rad.

Potom su se pojavile različite informacije o tome koji su policajci prisutni u opštini. Neki mediji su javili da su to pripadnici MUP-a RS, specijalne jedinice ili ko već, a bili su to u stvari pripadnici CJB Bijeljina, inače, nadležni za Srebrenicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske demantovalo je izjave člana i predsednika Opštinske izborne komisije (OIK) iz Srebrenice Suada Arnatuovića i Nermina Alivukovića koji su izjavili da su u zgradi te opštine prisutni pripadnici tog ministarstva, te saopštilo da su pripadnici Jedinice za podršku bijeljinskog CJB napustili zgradu.

U saopštenju je navedeno da su u zgradi opštine Srebrenica sada lokalni policajci mešovitog nacionalnog sastava.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Srebrenici obustavila je rad zbog pritiska, potvrdio je ranije danas Alivuković, nakon njegovog i upozorenja Centralne izborne komisije (CIK) BiH da je Specijalna policija Ministarstva unutrašnjih poslova RS ušla u zgradu Skupštine opštine Srebrenica te da je pod njenom kontrolom sav izborni materijal.

Alivuković je medijima rekao da OIK neće raditi dok im CIK ne otkloni sve smetnje i pritiske.

Duraković je pozvao na smirivanje tenzija i omogućavanje rada izborne komisije u ovom gradu.

"Građani koji su poreklom iz Srebrenice, dakle oni koji žive u Srebrenici, a i van nje, brinu se. Mislim da nema potrebe za tim. Posebno niko nema potrebe da bude u strahu. Dosta poruka dobijam od ljudi koji su u strahu i koji smatraju kako će se desiti najgore. Mislim da neće i da trebaju ostati mirni i dostojanstveni te sačekati da se agonija oko izbora završi", rekao je Duraković za sarajevski Klix.

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da očekuje da će glasovi iz Srebrenice biti prebrojani do petka.

"Ne mislim da će taj rok biti ispoštovan i za glasove koji dolaze izvan Srebrenice", rekao je Grujičić.

Prema njegovim rečima, situacija u Srebrenici je najnormalnija, a nepotrebna prašina se diže u medijima.

Iz Centra javne bezbednosti Bijeljina demantovali su da je Specijalna policija RS-a ušla u Srebrenicu i da drži pod kontrolom izborni materijal i izborni proces u tom gradu.

Glasnogovornica CJB Bijeljina Aleksandra Simojlović za Fenu je izjavila da se policijski službenici Jedinice za podršku CJB Bijeljina i Policijske stanice Srebrenica nalaze u zgradi Opštine Srebrenica kako bi osiguravali izborni materijal, s ciljem održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

"Policija nije tamo da reaguje, već da deluje preventivno kako ne bi došlo do činjenja incidenata i narušavanja javnog reda i mira. Zahvaljujući prisustvu policijskih službenika MUPRS-a, u Srebrenici nije zabeležen nijedan incident u ovom periodu, kao ni narušavaje javnog reda i mira", navela je Simojlovićeva.

Opštinski odbor SDA Srebrenica najoštrije je osudio mešanje MUPRS-a u izborni proces u Srebrenici te saopštio da smatra neprihvatljivim da pripadnici Specijalne policije čuvaju izborni materijal i na taj način onemogućavaju rad Opštinske izborne komisije, saopšteno je danas iz ove stranke.

Iz SDA tvrde i da nije tačno da u Srebrenici nema incidenata, te naveli da je navodno u noći s utorka na sredu demolirani ugostiteljsku radnju u ovoj opštini.

A u celu priču oko mogućeg izbora srpskog kandidata umešale su se i Majke Srebrenice poručivši da su ogorčene zbog "upada" policije RS u zgradu opštine, gde se nalazi izborni materijal.

Predsednica tog udruženja Hatidža Mehmedović smatra da to nije u redu jer je, kako kaže, policija RS ta koja je "počinila najveća zlodela".

"Policija tog entiteta je počinila najveća zlodela. Policija je bila direktan učesnik u genocidu i imaju krvave ruke do lakata. Ovo što danas rade je pokazatelj onoga što su radili devedesetih godina", kaže Mehmedovićeva i dodaje:

"Ne znam samo kako je međunarodna zajednica dopustila da Srebrenica, nakon svega, ostane poligon za političko potkusurivanje. Neka im je na čast! Dali su nas na klanje devedesetih, a danas nas muče. Neka ih je sram!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: