SAD u strahu: Metju pogodio Haiti, približava se

Najmoćniji uragan koji je pogodio Atlantik za skoro 10 godina zahvatio je Haiti, očekuje se da će nastaviti ka Kubi, a zatim dostići SAD.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2016.

18:05

SAD u strahu: Metju pogodio Haiti, približava se
Foto: Tanjug

Strahuje se da će u SAD biti potrebna masovna evakuacija stanovništva.

Metju je pogodio Haiti nešto pre sedam ujutro po lokalnom vremenu a već na samom početku je ostavio bez struje južni deo ostrva.

Vlada i humanitarni radnici su obezbedili skloništa u svim većim gradovima i pozvali stanovnike da ih koriste, prenosi En-Bi-Si njuz.

Oluja će, kako se očekuje, kasnije nastaviti ka Kubi a potom i ka SAD gde još nije jasno koliku će snagu imati.

Meteorolog NBC Bil Karins međutim kaže da je put uragana sličan onom kojim se kretao uragan Flojd 1999. godine kada je u pet američkih držva evakuisano 2,6 miliona ljudi.

Najveći rizik od uragana Metju je na jugoistočnoj obali od Floride prema Severnoj Karolini.

Guverneri te dve države su juče proglasili vanrednu situaciju u svim okruzima Floride i u 66 okruga Severne Karoline.

"Trenutna prognoza je da će uragan proći morem, u blizini obale, ali to može brzo da se promeni," rekao je guverner Severne Karoline Rik Skot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: